Εκβιασμοί και διαπραγμάτευση

Καθώς πλησιάζουµε στην κάλπη τα πράγματα, σε ό,τι αφορά το δίλημμα των εκλογών και τα «στρα­τόπεδα» που σχηματίζονται, ξεκαθαρίζουν.

Από τη µία αυτοί που δηλώνουν ως στόχο την πα­ραμονή της χώρας στο ευρώ με κάθε θυσία και κόστος (για την κοινωνία) και από την άλλη όσοι υπογραμμίζουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, πως η ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων έχει τεθεί εκ των πραγμάτων και πως, σε τελική ανάλυση, το νόμισμα υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο.

Έχουµε χορτάσει, όλον αυτόν τον καιρό, από απει­λές, «εθνικές» κινδυνολογίες, εκβιασμούς και ψέματα, τα οποία έχουν έναν και μόνο στόχο: Nα φοβίσουν τον κόσμο και να τον υποτάξουν στην πολιτική του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».

Δεν χωρά αµφιβολία για το ποιοι είναι οι εκφραστές αυτής της πολιτικής. Είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμε­ρα, με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα, δίχως ίχνος αυτοκριτικής, προβάλλουν ο μεν Βενιζέλος ως ο καλύτερος διαπραγματευτής που υπήρξε ποτέ, ο δε Σαμαράς ως ο αρχιστράτηγος του λεγόμενου ευρωπαϊκού μετώπου.

Οι εν λόγω πολιτικοί ηγέτες, παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν και με τα δυο χέρια δανειακές συμβά­σεις και μνημόνια, εμφανίζουν εαυτούς και ως καταλληλότερους για να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της καταστροφής που οι ίδιοι προκά­λεσαν!

Την ίδια στιγµή, στην άλλη γωνιά της Ευρώπης, στην Ισπανία, η πολιτική τάξη της χώρας ξεσκεπάζει την ελληνική πολιτική... πρώην ελίτ. Οι Ισπανοί δηλώνουν ορθά - κοφτά ότι δεν πρόκειται να δε­χθούν μία «καταστροφική εξωτερική διάσωση» σαν της Ελλάδας και ότι, εφόσον εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες, πρέπει τώρα η ΕΚΤ να της παράσχει στήριξη, «δι­αφορετικά το μέλλον του κοινού νομίσματος θα διακυβευτεί».

Με πιο απλά λόγια, η ισπανική πολιτική τάξη - σε αντίθεση με την ελληνική - γνωρίζει πολύ καλά ότι η ύπαρξη της χώρας αυτής εξαρτάται από την ικανότητά της να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέ­ρον και όχι από τα ραπόρτα του... Σόιμπλε.

Πηγη topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)