«Όταν ο Μόντι έτριξε τα δόντια σε Μέρκελ και Ρομπάι»

«Όλο το δραματικό παρασκήνιο και οι καυτοί διάλογοι στη Σύνοδο Κορυφής» αναφέρει το Spiegel.

Όλα κυλούσαν σχετικά ομαλά στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel, ο Μάριο Μόντι ήταν τόσο ανακουφισμένος που μιλούσε για τη νίκη της εθνικής Ιταλίας απέναντι στη Γερμανία. Ο αγώνας είχε τελειώσει και ο Μάριο Μόντι ήταν ευτυχής. Τίποτα δεν προμήνυε τη θύελλα που θα ακολουθούσε τίποτα βέβαια δεν προεξοφλούσε την καθαρή νίκη του Ισπανο-ιταλικού άξονα.

Σε 15 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, Μόντι και Ραχόι κατάφεραν όλα όσα ήθελαν. «Πρόκειται για μια οδυνηρή ήττα για την Α. Μέρκελ» γράφει το Spiegel και αποκαλύπτει το παρασκήνιο όσων έγιναν.

Σύμφωνα με το περιοδικό η... εξέγερση του Μόντι ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα. Όταν ο Χέρμαν Β. Ρομπάϊ θεώρησε ότι τελείωσε η πρώτη μέρα της Συνόδου και ετοιμάστηκε να κάνει ανακοινώσεις. Πήρε το χαρτί της δήλωσης στα χέρια και σηκώθηκε. Τότε κατά το περιοδικό υπήρξε η έκρηξη Μόντι που τους πάγωσε όλους...

«Που πας;» φώναξε σε έντονο ύφος ο Μάριο Μόντι. Όλοι γύρισαν και τον κοίταξαν. Ο κ. Μόντι τους ξεκαθάρισε ότι δεν τέλειωσε τίποτα και αμέσως μπήκε στην κουβέντα ο Ισπανός πρωθυπουργός στηρίζοντας τον Ιταλό.

Εκείνη τη στιγμή στη Σύνοδο ήταν οι 27 της ΕΕ. Ο Δανός πρωθυπουργός ενοχλημένος γύρισε στον Μόντι και του είπε αν η απειλή του σημαίνει ότι όλοι είναι... όμηροι, ενώ ο Ρομπάι χωρίς να πει τίποτα γύρισε και κάθισε στη θέση του. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε έντονους ρυθμούς και μετά από τρεις ώρες ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ξανασηκώθηκε. Η Μέρκελ του είπε να ανακοινώσει ότι υπάρχει συμφωνία για το σύμφωνο ανάπτυξης – αν και δεν υπήρχε γιατί Ιταλία και Ισπανία είχαν απειλήσει ότι δεν θα το υπογράψουν αν δεν προστατευτούν από τις αγορές - .

Τότε καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Ολάντ. «Βγες και πες την αλήθεια» είπε στον Χ. Ρομπάι και έτσι έγινε...

Στις 10:30 μ.μ. ο Van Rompuy εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου και ανακοίνωσε μια «ενδιάμεση κατάσταση».

Μετά τα μεσάνυχτα, όταν το πρόβλημα δεν είχε ακόμη επιλυθεί, όσοι είναι εκτός του ευρώ έφυγαν για τα ξενοδοχεία τους. Οι 17 συνέχισαν τον αποφασιστικό γύρο των διαπραγματεύσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, Monti και Ραχόι είχαν την καγκελάριο εκεί που την ήθελαν. Έχει συμφωνηθεί ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν κεφάλαια από το ESM, χωρίς να χρειάζεται να μπουν στην εποπτεία της τρόικας...

Πηγη newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ