Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία στήριξης συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι

Μέρκελ: «Χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος».


Να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν, ως το τέλος του έτους, ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης (πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση), συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιστρέφει στο Βερολίνο για να εξηγήσει ενώπιον της Μπούντεσταγκ - που εγκρίνει το απόγευμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον ESM - πώς έκανε πίσω, υπό την πίεση του ευρωπαϊκού νότου. Η ίδια, ωστόσο, μιλήσε για έναν «καλό συμβιβασμό», διαμηνύοντας πως ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στη θέση της για βοήθεια μόνον εφόσον συνοδεύεται από έλεγχο, προϊδεάζοντας για συνέχιση της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Σύνοδος Κορυφής των 17 χωρών της ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα ταμεία διάσωσης παραμένουν αμετάβλητες, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι θέσεις μας για «χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος» δεν έχουν αλλάξει, τόνισε.
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υλοποιηθεί η συμφωνία.

«Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε σε ένα μνημόνιο στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα υποβάλει σύντομα για επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο, ανάμεσά τους και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, η εποπτεία του τραπεζικού τομέα, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Για ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός Τύπος χειροκροτούσε τον «Σούπερ» Μάριο Μόντι, διότι κατάφερε τελικά να επιβάλει στις Βρυξέλλες έναν πρώτο μηχανισμό για τον έλεγχο των spread και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κατέγραφαν την σαφή, οδυνηρή ήττα της Καγκελαρίου.


Ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Η Μέρκελ έρχεται το απόγευμα ενώπιον της Μπούντεσταγκ για να μιλήσει για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και να δικαιολογήσει πώς έφυγε από το Βερολίνο επιμένοντας πως δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το δόγμα «πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία, μετά ανακούφιση», και τελικά επιστρέφει έχοντας συναινέσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και αγορά ομολόγων χωρών που πιέζονται από τις αγορές από τους μηχανισμούς στήριξης.

Παραμονές της Συνόδου οι σύμβουλοι της Μέρκελ απέκλειαν την πιθανότητα χαλάρωσης των κανόνων που διέπουν την πρόσβαση στον Μηχανισμό Στήριξης, και η ίδια η καγκελάριος θεωρούσε μη διαπραγματεύσιμη την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε όσους ζητήσουν βοήθεια.

Τελικά, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και ήδη συνεργάτες της Μέρκελ επιχειρούν να περιορίσουν τις «ζημιές» και να δώσουν μία θετική νότα στη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε τα ξημερώματα έπειτα από μαραθώνιο συνομιλιών και μία διαπραγματευτική τακτική του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι που άφησε χωρίς άμυνες την Γερμανίδα καγκελάριο (απειλώντας με βέτο στη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης, χωρίς άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους δανεισμού).

Η άμεση βοήθεια του ESM στις τράπεζες θα επιτραπεί μόνο αφότου δημιουργηθεί ο μηχανισμός εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τόνισε ο γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, από γερμανικής πλευράς αυτή είναι μικρή παρηγοριά, όπως αναγνωρίζει το περιοδικό Spiegel. Οι χώρες της Μεσογείου, αντίθετα, μπορούν να πανηγυρίζουν.

Πηγη tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ