Απευθείας από τα ταμεία στήριξης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μέρκελ: «Χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος».

Να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν, ως το τέλος του έτους, ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης (πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση), συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιστρέφει στο Βερολίνο για να εξηγήσει ενώπιον της Μπούντεσταγκ πώς έκανε πίσω, υπό την πίεση του ευρωπαϊκού νότου. Η ίδια, ωστόσο, μιλήσε για έναν «καλό συμβιβασμό», διαμηνύοντας πως ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στη θέση της για βοήθεια μόνον εφόσον συνοδεύεται από έλεγχο, προϊδεάζοντας για συνέχιση της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Σύνοδος Κορυφής των 17 χωρών της ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα ταμεία διάσωσης παραμένουν αμετάβλητες, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι θέσεις μας για «χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος» δεν έχουν αλλάξει, τόνισε.
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υλοποιηθεί η συμφωνία.

«Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε σε ένα μνημόνιο στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα υποβάλει σύντομα για επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο, ανάμεσά τους και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, η εποπτεία του τραπεζικού τομέα, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Για ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός Τύπος χειροκροτούσε τον «Σούπερ» Μάριο Μόντι, διότι κατάφερε τελικά να επιβάλει στις Βρυξέλλες έναν πρώτο μηχανισμό για τον έλεγχο των spread και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κατέγραφαν την σαφή, οδυνηρή ήττα της Καγκελαρίου.

Ο Μόντι αναχώρησε για τη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω φημολογίας περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο και με την προειδοποίηση των κυβερνητικών εταίρων ότι πρέπει να επιστρέψει με μία συμφωνία στα χέρια του.

Αν και σημαντικές λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες μένει να καθοριστούν, η συμφωνία υπάρχει και η αντίδραση είναι θετική ακόμη και από την μπερλουσκονική δεξιά.

Έχοντας προϊδεάσει ακόμη και για μία διαπραγμάτευση μέχρι τελικής πτώσεως, έως και την Κυριακή αν χρειαστεί, ο Μάριο Μόντι πίεσε τη γερμανίδα Καγκελάριο να άρει τις ενστάσεις της επί της χρήσης των ευρωμηχανισμών στήριξης προς σταθεροποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων προβάλλοντας την απειλή του βέτο επί της συμφωνίας για το αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ.

Η διαπραγματευτική τακτική απέδωσε σε κοινή γραμμή με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, και με τη στήριξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, και ο Μάριο Μόντι μπορεί να προσβλέπει σε μία πρόσκαιρη έστω ανακούφιση από την ισχυρή πολιτική πίεση που δέχεται στο εσωτερικό.

«Ήταν μία καθοριστική σύνοδος και ήταν απαραίτητο να έχουμε αποτελέσματα, και έχουμε αποτελέσματα» δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και ένας εκ των θερμών υποστηρικτών του «Σούπερ» Μάριο Μόντι, όπως αποκαλείται ο πρώην κοινοτικός επίτροπος από ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Νομίζω ότι απέδειξε επίσης [η συμφωνία] ότι ο μόνος στην Ευρώπη που μπορεί να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ είναι ο Μόντι» δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα στο Reuters μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σαφώς λιγότερο ενθουσιώδης, αλλά θετική, ήταν η αρχική αντίδραση που ήλθε από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl), που «χτυπά» σκληρά το τελευταίο διάστημα τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό παρόλο που τον στηρίζει στο Κοινοβούλιο.

«Εκ πρώτης όψεως, μπορούμε να πούμε ότι ο Μόντι φαίνεται να αποκόμισε κάποια σημαντικά αποτελέσματα, αν και δεν είναι ακόμη δυνατόν να πούμε ποια θα είναι η πραγματική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα spread και την ανάπτυξη» δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της μπερλουσκονικής δεξιάς.

Και έσπευσε να προσθέσει πως ο Μόντι «έχει επωφεληθεί της γενναιόδωρης στήριξης που του έχει προσφέρει» η δεξιά παράταξη (η οποία έχει κατακρημνιστεί το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις, βλέποντας τα ποσοστά της να παραπαίουν πίσω από το Κίνημα των 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο).

Το εάν και κατά πόσο οι αγορές θα μειώσουν την πίεση στην Ιταλία, που παλεύει με ένα δυσθεώρητο χρέος ύψους 1,9 τρισ. ευρώ και πρέπει να διαθέσει ομόλογα σχεδόν 200 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, μένει να αποδειχθεί.

Ωστόσο, η άμεση απειλή μίας πολιτικής κρίσης φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, και ο Μόντι εμφανίστηκε αρκετά καθησυχασμένος στις Βρυξέλλες που προανήγγειλε ότι θα παραστεί στον τελικό Ιταλία-Ισπανία για το Euro 2012 την Κυριακή.

Ο Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc, που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις (οι εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένες το 2013), υπογράμμισε ότι ο Μάριο Μόντι συνέβαλε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ιταλίας στη διεθνή πολιτική σκηνή.

«Ο Μόντι έδειξε τι σημαίνει να ηγείσαι μίας χώρας και να την εκπροσωπείς σε διεθνείς συναντήσεις. Ο πρωθυπουργός πέτυχε κάποια πολύ σοβαρά πράγματα τις τελευταίες ώρες» δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης στη Νάπολη.

Τα... αστρονομικά υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που απολάμβανε ο Μόντι όταν παρέλαβε τα ηνία από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Νοέμβριο του 2011 έχουν σημειώσει κάθετη πτώση τους τελευταίους μήνες υπό το βάρος των επώδυνων μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνησή του.

Η κεντροδεξιά έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής σε βάρος του Μόντι, αν και η ίδια είναι βαθιά διαιρεμένη και αναζητά μία σαφή κατεύθυνση υπό τον νέο γενικό γραμματέα Αντζελίνο Αλφάνο -με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διαμηνύει ταυτόχρονα πως παραμένει «παρών».

Πηγη tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)