Διαπραγματευτική «Dream Team» για το μνημόνιο συγκροτεί η κυβέρνηση

Θα δώσει βάρος στην ενεργοποίηση ρητρών προσαρμοστικότητας του προγράμματος.

Διατεθειμένος να δημιουργήσει διαπραγματευτική ομάδα «Dream Team» και να αξιοποιήσει το ικανότερο επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην αναδιαπραγμάτευση με την τρόικα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η κυβέρνηση θα έχει χρόνο περίπου 10 ημερών μετά την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικα από την Αθήνα στις 6 Ιουλίου για να συγκροτήσει την ειδική διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών και θα έχει το συντονισμό της διαπραγμάτευσης με όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εκτέλεση του μνημονίου.

Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη για σύντομες επαφές γνωριμίας με την νέα κυβέρνηση, αλλά και την συλλογή στοιχείων. Τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα τα επεξεργασθούν προκειμένου να συνθέσουν την βάση αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, η οποία θα γίνει κατά την δεύτερη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα κοντά στις 16 Ιουλίου.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, όπως έχει ήδη διατυπωθεί στα κοινοτικά όργανα και στο ΔΝΤ, είναι πως η ύφεση στην Ελλάδα έχει καταστήσει μη ρεαλιστικούς του στόχους του νέου Μνημονίου, αλλά και τις προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η επιμήκυνση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με μέτρα που θα ενισχύσουν την ρευστότητα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας θα διαπραγματευθεί τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το νέο «Σύμφωνο Αναπτύξεως» το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ (δημιουργεί μόχλευση 60 δισ. ευρώ). Έχοντας διαχειριστεί τις ελληνικές προτάσεις για τα ομόλογα έργων ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση και στην πηγή αυτή (ύψους 5 δισ. ευρώ).

Τέλος, η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης θα δώσει βάρος στην ενεργοποίηση ρητρών προσαρμοστικότητας του προγράμματος προκειμένου τα δημοσιονομικά μέτρα να περιορίζονται όσο η ύφεση παραμένει και να αυξάνονται όσο αυτή υποχωρεί.

Πηγη newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ