H επίδραση της μεγάλης ύφεσης στις εταιρείες του Χ.Α


economy-051310Αναμενόμενα σε μεγάλο βαθμό ήταν τα αποτελέσματα έτους (1/7/2011-30/06/2012) που ανακοίνωσαν επτά εταιρείες. Στα αποτελέσματα είναι φανερή η επίδραση της μεγάλης ύφεσης στη χώρα σε κλάδους όπως το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο και η κλωστοϋφαντουργία. Αντίθετα, στο σύνολο η εικόνα της κερδοφορίας δίνει θετικά μηνύματα λόγω της Jumbo και της επιστροφής στην κερδοφορία της ΕΒΖ. Συνολικά, οι πωλήσεις των 7 εταιρειών μειώθηκαν κατά 6,8% και μόνο η Jumbo εμφάνισε οριακή αύξηση τζίρου. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5% λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ΕΒΖ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων κατά 18,4%, αν και μόνο 2 εταιρείες ήταν κερδοφόρες στις 7. Από τις ζημιογόνες και στα 2 έτη μόνο η Ηλεκτρονική Αθηνών μείωσε τις ζημιές της.
-Ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τη CPI που επηρεάζεται από το γεγονός της παρατεταμένης  ύφεσης στον κλάδο πληροφορικής στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 17,8% στο περασμένο έτος συμβαδίζοντας με το άσχημο κλίμα στον κλάδο. Η εταιρεία είναι κατ’ εξοχήν εισαγωγική και επηρεάζεται επομένως από τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τα EBITDA της εταιρείας παρέμειναν οριακά θετικά. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική μείωση της ρευστότητας της εταιρείας της οποίας ο καθαρός δανεισμός είναι πλέον μεγαλύτερος από τα Ίδια Κεφάλαια.
-Διεύρυνση ζημιών ανακοίνωσε η Επίλεκτος για το  2011-2012. Τα θετικά νούμερα από τον κλάδο της ενέργειας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν και πάλι τη φθίνουσα πορεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας που μαστίζεται από τη μειωμένη κατανάλωση, την πτώση των τιμών και τον αυξημένο ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% παρά την αύξηση των πωλήσεων ενέργειας κατά 177%, μετά την πλήρη λειτουργία του Φ/Β πάρκου της εταιρείας κατά το έτος 2011-2012. Παράλληλα, ο όμιλος πέρασε σε λειτουργικές ζημιές παρά το ότι τα λειτουργικά κέρδη της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 225% στα 4,97 εκατ. Το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 40% λόγω και του αυξημένου δανεισμού και πλέον ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από τα Ίδια Κεφάλαια, πράγμα αρκετά ανησυχητικό. Πιθανή επιβολή αναδρομικής εισφοράς στα λειτουργούντα Φ/Β πάρκα μπορεί να πλήξει και άλλο την κερδοφορία του ομίλου.
-Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας και οριακά προ φόρων κέρδη  ανακοίνωσε η ΕΒΖ για το έτος που πέρασε. Οι πωλήσεις αντίθετα μειώθηκαν κατά 10,54% λόγω σημαντικής μείωσης στις πωλούμενες ποσότητες. Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε σημαντικά αντισταθμίζοντας τις απώλειες των μειωμένων όγκων, συμβάλλοντας σε μια σημαντική αύξηση του μικτού περιθωρίου παρά μια αναμενομένη αύξηση του κόστους παραγωγής. Θεαματική ήταν η βελτίωση των μεγεθών στην Ελλάδα, ενώ μια μικρή μείωση παρατηρήσαμε στη Σερβία λόγω μεγάλης μείωσης των πωλήσεων. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 202% , ενώ και τα κέρδη προ φόρων πέρασαν οριακά σε θετικό πρόσημο παρά τη μεγάλη αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Τέλος, στη ρευστότητα της εταιρείας παρατηρούμε σημαντική επιδείνωση.
-Άλλο ένα θετικό έτος πέρασε για τη Jumbo που ξεχωρίζει μεταξύ των ελληνικών εταιρειών λιανικού εμπορίου λόγω αυξανόμενου μεριδίου αγοράς. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% παρά το δυσμενές περιβάλλον με τον όμιλο να ανοίγει 6 νέα καταστήματα μέσα στο έτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι λιανικές πωλήσεις γενικά υποχώρησαν και στις 3 χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος). Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, όπως και το περιθώριο EBITDA σε γενικές γραμμές. Η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 2,85% λόγω μειωμένων φόρων, ενώ το καθαρό ταμείο της εταιρείας αυξήθηκε και άλλο. Το μόνο ανησυχητικό στοιχείο για τον όμιλο είναι ότι το 86% των πωλήσεων του γίνεται στην Ελλάδα και μια περαιτέρω πτώση της καταναλωτικής δύναμης στη χώρα μας θα έχει σίγουρα αντίκτυπο. Για το έτος που εξετάζουμε οι εγχώριες πωλήσεις υποχώρησαν μόλις κατά 1,45%, κάτι που κρίνεται άκρως θετικο.
-Σημαντική επιδείνωση των πωλήσεων καταγράψαμε στο έτος που πέρασε για την Ηλεκτρονική Αθηνών, κάτι αναμενόμενο αν αναλογιστούμε ότι ανήκει σε ένα κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά στη διάρκεια της τετραετούς ύφεσης στην Ελλάδα. Συνολικά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22,4% με τις πωλήσεις της μητρικής να υποχωρούν κατά 21%. Το μικτό περιθώριο του ομίλου παρέμεινε στα επίπεδα του 2010-2011 και αυτό σε συνδυασμό με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπής δαπανών οδήγησαν σε μείωση των λειτουργικών ζημιών κατά 735 εκατ. Οι καθαρές ζημιές μειώθηκαν επίσης κατά 1,32 εκατ. ευρώ στα 10,01 εκατ. με τον όμιλο να διαθέτει πλέον αρνητικά Ίδια Κεφάλαια. Η ρευστότητα της εταιρείας βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα, η παρατεταμένη ύφεση όμως στον κλάδο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, της οποίας το 97% του τζίρου γίνεται στην Ελλάδα.
-Τέλος, η εταιρεία Φίλιππος Νάκας εμφάνισε πτώση πωλήσεων κατά 20%, πτώση EBITDA στα -0,58 εκατ. και διεύρυνση ζημιών στα 2,07 εκατ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)