«Έξαλλος» ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά!

«Έξαλλος» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την ανακοίνωση-δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία ανακοίνωσε την λήξη των «διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
 
«Η ανακοίνωση Σαμαρά συνιστά υπονόμευση και απρέπεια», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το λιγότερο ατυχής, η εσπευσμένη ανακοίνωση του πρωθυπουργού» , πρόσθεσε και προανήγγειλε σκληρή ανακοίνωση από την Ιπποκράτους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει το γνωστό δίλλημα «μέτρα ή χάος» που μεταφράζεται σε «φτώχεια ή χάος»,  ανακοινώνοντας τη «λήξη» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό».
 
Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, εξαντληθήκαν όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου ενώ –όπως είπε-  η κυβέρνησή του πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις «ακόμα και την τελευταία στιγμή».
 
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος κυρίως στους κυβερνητικούς βουλευτές επανέλαβε πως εάν εγκριθούν τα μέτρα και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση».
 
Ο κ. Σαμαράς άσκησε άμεση πίεση επί των διαφωνούντων βουλευτών, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, θέτοντας το ερώτημα τι θα γινόταν, αν δεν ψηφιζόντουσαν τα μέτρα.

Για τον κ. Σαμαρά μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν οδυνηρή για τη χώρα.

«Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη», είπε προσπαθώντας να συγκεντρώσει θετικές ψήφους.
«Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ τις αντοχές της θα δοκιμάσει η κυβερνητική συνοχή στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή οπού έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και λιμανιών.
 
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδίδουν μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς θα αποτελέσει ένδειξη για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της επόμενης φάσης με την ψήφιση του πακέτου περικοπών που περιλαμβάνει και τις ριζικές ανατροπές στα εργασιακά.

Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη και θα επιμείνει στις θέσεις της.

Βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ  ο οποίος αναφέρει ότι «δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ  από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».

«Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στη δήλωση του Πρωθυπουργού για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα.
 
Ο κ. Ζώης καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι επανέλαβε «μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή»

Τέλος το ΚΚΕ χαρακτήρισε εκβιαστικό και τρομοκρατικό το μήνυμα του πρωθυπουργού και καλεί το λαό να απαντήσει «περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης».

Πηγη topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ