Ο ηγούμενος δείχνει τον… προηγούμενο


Του Χάρη Ιωάννου

Σε… αναμμένα κάρβουνα εξακολουθεί να κρατά το πολιτικό σύστημα η αμαρτωλή «λίστα Λαγκάρντ», ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος αποποιείται κάθε προσωπικής του ευθύνης, «φορτώνοντας» ξεκάθαρα τον όλο χειρισμό της υπόθεσης στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Καρύδη, γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ήταν χαρακτηριστική: «Η ευθύνη υπάρχει σε αυτούς που είχαν το πρωτότυπο, σε αυτούς που δήλωσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι το έχασαν και σε αυτούς που είπαν ότι δεν είχαν καμία πληροφόρηση».

Τα ίδια σχεδόν λόγια περιέχονται και σε επίσημη ανακοίνωση της Ιπποκράτους, στην οποία προστίθεται ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ «έχει γίνει πάλι ο στόχος οργανωμένης παραπληροφόρησης και συκοφαντίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως «το εθνικό συμφέρον απαιτεί να λάμψει η αλήθεια για όλους και για όλα. To ταχύτερο να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων από την Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν η Βουλή και ο ελληνικός λαός χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται βάζοντας μετ” επιτάσεως στο κάδρο των ευθυνών και τον Ε. Βενιζέλο, ως «έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Το θράσος όμως του κ. Βενιζέλου περισσεύει, ως απόρροια της αλαζονικής συμπεριφοράς του, των “παλιών καλών ημερών”. Οι ευθύνες, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο ίδιος, θα αποδοθούν σε όλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. «Αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει η δικαστική έρευνα έτσι ώστε να βγουν στη δημοσιότητα και να διασταυρωθούν τα στοιχεία. Αρα δεν αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα και επομένως δεν είναι μόνο αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής», επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης (Βήμα FM).

O κ. Σκουρλέτης καταλόγισε «τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες» στον Ε. Βενιζέλο και πρόσθεσε πως ο χειρισμός της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ καταδεικνύει ότι «δεν ήταν από λάθος, ήταν μια επιλογή να υπάρχει μια ελεγχόμενη διάχυτη ανομία, να λειτουργούν κάποιοι μεροληπτικά υπέρ των κομματικών τους φίλων και τελικά υπέρ των οικονομικά πιο ισχυρών αυτού του τόπου».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με όσα είχε αναφέρει περί 600 επιπλέον ονομάτων σε σχέση με την αρχική λίστα, σημειώνοντας πως «τις πληροφορίες αυτές ανέφερε δημοσιογράφος και εκδότης ημερήσιας εφημερίδας σε τηλεοπτική εκπομπή, στον ΑΝΤ1, στις 24 Δεκεμβρίου».

Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, και «αξιώνει την άμεση διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ και την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων της. Πρέπει να ελεγχθούν όσοι παρανόμησαν, να αποδοθούν οι ευθύνες που προβλέπονται από τον νόμο και το ελληνικό Δημόσιο να λάβει εκείνα που του ανήκουν».

Στην ίδια κατεύθυνση, και ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τονίζει χαρακτηριστικά πως «το σίριαλ της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να λάβει τέλος. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι παρανόμησαν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους στην υπόθεση αυτή».

«Για να σταματήσει η κοροϊδία γύρω από τις λίστες Λαγκάρντ, να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα που περιλαμβάνουν και η παλιά και η νέα λίστα, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει το ΚΚΕ.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ