Αναζητώντας την Αριστερά στην Ελλάδα


hare on facebook

Share on twitterShare on emailShare on printMore Sharing Services
Τα δύο κόμματα που εκφράζουν το                         αριστερό κίνημα στη χώρα, κοινοβουλευτικώς εννοείται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το ΚΚΕ, τελούν εν συγχύσει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μία, αλλά και την εσωτερική δομή τους από την άλλη, όπως και το κοινοβουλευτικό τους μέλλον.

Το ΚΚΕ, παρά τη μείωση της εκλογικής του δύναμης, εξακολουθεί να παραμένει συνεπές ως προς την αντικαπιταλιστική του στάση, διακρίνεται όμως μια αμηχανία σε ό,τι αφορά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. Αυτή η αμηχανία ίσως σηματοδοτεί τη νέα γραμμή του κόμματος απέναντι στις καλπάζουσες εξελίξεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πλέον η ίδια η κοινωνία, ακαθοδήγητη και ακομμάτιστη, και εκεί οφείλει να στρέψει την προσοχή του.

Προαπαιτούμενο όμως είναι η διαφορετική ματιά στα γεγονότα και την Ιστορία, η αναδιάρθρωση του εσωκομματικού μηχανισμού και η υιοθέτηση μιας λιγότερο ξύλινης γλώσσας, που θα αγγίζει τους νέους, κυρίως, αλλά και την αγωνία της κοινωνίας. Δεν αρκεί η «εκλαΐκευση» των θέσεων, απαιτείται, έτσι τουλάχιστον προστάζουν οι καιροί, μια ενσωμάτωση της λαϊκότητας ως καθαρής αντανάκλασης της πραγματικότητας και η μετουσίωση αυτής σε προγραμματικές διακηρύξεις, κοντά στις πρώτες μαρξικές αναλύσεις περί αλλοτρίωσης και αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Επώδυνη διαδικασία, αλλά αυτό σημαίνει συνέπεια. Η άνοδος νέων ανθρώπων στην «ιεραρχία» του κομματικού μηχανισμού ίσως αλλάξει και το πνεύμα του μηχανισμού. Θα ήταν ευχής έργον για το μέλλον του ίδιου του κόμματος, αλλά και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το ΚΚΕ σιγά, αλλά σταθερά μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση μιας πιο λαϊκής δημοκρατίας. Αρκεί να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη του απέναντι στην πάσχουσα κοινωνία, της οποίας ισοπεδώθηκε η μεσαία τάξη.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές ενδείξεις, είναι ante portas από την κατάληψη της εξουσίας. Θα αναγκαστεί να διευκρινίσει τι σόι αριστερό κόμμα είναι, χωρίς να επικαλείται παραδείγματα από τη Λατινική Αμερική. Η αιφνίδια εκτίναξή του σε εκλογικά ποσοστά πιθανώς δεν έχει καταγραφεί με σαφή τρόπο από τα στελέχη του, πολλά εκ των οποίων αδυνατούν να διαχειριστούν το ποσοστό τους, μερικά δε εξ αυτών αδυνατούν να ελέγξουν την απότομη μεταμόρφωσή τους από ηγέτες περιθωριακών ομάδων σε υποψήφιους αυριανούς υπουργούς!

Θα είναι σοσιαλιστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα είναι σοσιαλδημοκρατικό, τι; Αλλο η εξουσία και άλλο το καταγγέλλειν την εξουσία, γενικώς και αορίστως (και ανευθύνως). Θα προσεγγίσει τα άλλα αριστερά μορφώματα, που κινούνται με δυναμικότητα εκτός Κοινοβουλίου; Θα συνεργαστεί με αυτοαποκαλούμενα αντιμνημονιακά κόμματα; Θα αντιληφθεί την αγωνία των νέων, αυτόνομων, αυτοδιαχειριστικών, αυτοοργανωτικών κινημάτων;

Και τα δύο κόμματα οφείλουν να ανοιχτούν στην κοινωνία, διαλευκαίνοντας την πολιτική τους στάση καθημερινά, ενόσω δεν αρνούνται να είναι οι ταγοί του χειμαζόμενου λαού. Ο καιρός είναι μαζί τους.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)