Επί Διώτη φτιάχτηκε το αντίγραφο USB


Πώς δικαιολόγησαν τις καταθέσεις στην HSBC οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Της Μαρίας Δήμα

Τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη βάζει ως κεντρικό πρωταγωνιστή στο κάδρο των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ η ημερομηνία… γέννησης του περιβόητου USB (στικάκι) που έχουν στην κατοχή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης. Και αυτό γιατί το στικάκι φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει εγγραφεί στις 8 Ιουλίου του 2011, ημερομηνία κατά την οποία το ηλεκτρονικό αντίγραφο βρισκόταν ακόμη στα χέρια του τότε ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δικογραφία που σχηματίζουν οι δύο εισαγγελείς υπάρχει εκτυπωμένο έγγραφο που απεικονίζει την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας του αντιγράφου του περίφημου USB. Παράλληλα όμως, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι αντέγραψε σε στικάκι το πρωτότυπο CD που του είχε αποσταλεί από τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2010, γεννιέται το εύλογο ερώτημα πόσες αντιγραφές έχουν γίνει και ποια σκοπιμότητα έκρυβαν;

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τον κ. Διώτη, για τον οποίο φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, οι δύο εισαγγελείς καλούν επίσης ως ύποπτο για το ίδιο αδίκημα και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη. Και οι δύο θα εξεταστούν συμπληρωματικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η δυσφορία που φέρεται να έχει προκαλέσει στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς η παρέμβαση του προϊσταμένου τους, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, να αποστείλουν το memory stick στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου με τις δυνατότητες που διαθέτει να διαπιστώσει τυχόν επεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης διατείνονται ότι οι ειδικοί πραγματογνώμονες του ΣΔΟΕ που έχουν εξετάσει το περίφημο στικάκι USB έχουν δώσει τις απαντήσεις. Το μείζον πάντως στην υπόθεση είναι ποιος έχει κάνει την αλλοίωση στην πρωτότυπη ηλεκτρονική λίστα Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ χθες επί περίπου τρεις ώρες παρείχαν εξηγήσεις ενώπιον των δύο οικονομικών εισαγγελέων οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, για χάρη των οποίων λέγεται πως έγινε η αλλοίωση στην πρωτότυπη ηλεκτρονική λίστα Λαγκάρντ, καθώς η απάλειψη αφορούσε τα στοιχεία των λογαριασμών τους στην ελβετική HSBC.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο σύζυγος της αδερφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης, που κλήθηκαν ως ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων κι ενός πλημμελήματος, υποστηρίζουν ότι κατέθεσαν έγγραφα που δικαιολογούν απολύτως τις καταθέσεις τους στην HSBC.

«Δεν έχω καμία σχέση με το πολιτικό παιχνίδι. Εγώ πριν δεν ήξερα τίποτα, και στις 28 Δεκεμβρίου έμαθα από τον εξάδελφό μου για την υπόθεση. Τα εισοδήματά μας δικαιολογούν πολλαπλάσια από τις καταθέσεις μας στην HSBC», ξεκαθάρισε η Ελένη Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε μαζί με τον σύζυγό της τον λογαριασμό των 1.222.000 δολαρίων. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ρωσώνης, δικαιούχος του λογαριασμού που έκλεισε το 2005, υποστηρίζει ότι προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο λογαριασμός άνοιξε πριν από εφτά χρόνια, διέθετε 750.000 ευρώ και 150 χιλιάδες δολάρια τα οποία επαναπατρίστηκαν με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη.

Από την πλευρά τους οι δύο εισαγγελείς -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- θα εξετάσουν ως μάρτυρες δύο μετακλητούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προέκυψαν μετά την κατάθεση της διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα η γυναίκα εξεταζόμενη από τους δύο εισαγγελείς υποστήριξε ότι τον Οκτώβριο του 2010 παρέλαβε το CD κλεισμένο σε έναν φάκελο με αποστολέα τις γαλλικές αρχές, και τον παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει για την τύχη του περαιτέρω.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)