Σχέδιο Μάρσαλ για τον ευρωπαϊκό Νότο


Του Μπάμπη Μιχάλη

Για την ανάγκη ενός Σχεδίου Μάρσαλ στη Νότια Ευρώπη προειδοποιούν με κοινή τους έρευνα τρία οικονομικά ινστιτούτα της Ευρώπης, πριν είναι αργά.

Το αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το προσκείμενο σε γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτο Μακροοικονομίας -Οικονομικής Ερευνας και το γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (παράρτημα του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών του Παρισιού) προβλέπουν ζοφερό το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης στην επόμενη πενταετία.

Εκτιμούν ότι μεταξύ 2013 και 2017 ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης των 17 χωρών του ευρώ θα προσεγγίσει μόλις το 0,9%, ενώ ο αντίστοιχος των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1,2%. Στους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν περιλαμβάνονται νέες συμφωνίες, όπως Δημοσιονομικό Σύμφωνο του Μαρτίου του 2012 κι άλλα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αν λαμβάνονταν υπόψιν θα οδηγούσαν σε ακόμη χαμηλότερες προβλέψεις.

Ακόμα, βλέπουν ότι ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 12,1% και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ακόμη υψηλότερα, που ισοδυναμεί με ύφεση. Η ανεργία που βιώνουν Ελλάδα και Ισπανία είναι πιο υψηλή κι από αυτή του 1933 σε Γερμανία και ΗΠΑ, τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από το Κραχ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ολλανδία, κινούνται επικίνδυνα προς ένα «αποπληθωριστικό σπιράλ», τη συνεχή μείωση τιμών και μισθών που περιορίζει διαρκώς τη ζήτηση και βουλιάζει την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση. Εξέλιξη που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε μείωση δημοσίου και ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις χώρες. Προβλέπουν ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, το χρέος της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 97% του ΑΕΠ το 2017 από 91%.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και ιδιαίτερα ο Νότος απαιτεί αλλαγή πολιτικής και έκτακτα μέτρα και προτείνουν:

1.Σχέδιο Μάρσαλ για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, με χρηματοδότηση μέχρι το 2017 από κοινοτικά ταμεία περίπου όσο το 1% του ΑΕΚ κάθε χώρας. Επένδυση κεφαλαίων για ανάπτυξη και σταθεροποίηση επιτοκίων μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων στο 2%, με στόχο ελάφρυνση χρέους.

β. «New Deal» ή νέα συμφωνία πέραν του Σχεδίου Mάρσαλ, με υιοθέτηση επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής από υπόλοιπες χώρες ευρωζώνης, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση 1% του ΑΕΠ ετησίως και συνολικά 5% ως το 2015.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ