Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με τις πλάτες Σόιμπλε ξεσάλωσε ο Γερούν


ΡΥΞΕΛΛΕΣ του Κώστα Μοσχονά

Στις Βρυξέλλες τον αποκαλούν Ντάισελμπούρδα (Dijsslbourde) από τη γαλλική λέξη bourde=μπούρδα. Το όχι και τόσο κολακευτικό παρατσούκλι τού πάει γάντι αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο που χειρίστηκε ο νέος πρόεδρος της ευρωζώνης την κυπριακή κρίση και ιδίως τις δηλώσεις του περί συμφωνίας-μοντέλου που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Η εκλογή του πριν από περίπου τρεις μήνες στη θέση του προέδρου των 17, στη θέση του πεπειραμένου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν έκπληξη. Επισκέφθηκε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λουξεμβούργο και με ταχύτατες διαδικασίες στέφθηκε επικεφαλής της ευρωζώνης.

Aπό τον ουρανό…

Αν ήταν σχετικά άγνωστοι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και η Κάθριν Αστον, τότε ο Γερούν, υπουργός Οικονομικών της χώρας του από τον Νοέμβριο 2012, έπεσε κυριολεκτικά από τον ουρανό. Πώς αυτός ο νέος σε ηλικία και υπερβολικά φιλόδοξος Ολλανδός χωρίς καμία εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών και κυρίως χωρίς καμία σχέση με την Οικονομία έγινε πρόεδρος της ευρωζώνης; Το γνωρίζει μόνο ο Γερμανός Βόλγκανγκ Σόιμπλε και εν μέρει ο Γάλλος Πιέρ Μοσχοβισί.

Οταν ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ γνωστοποίησε επίσημα ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη θητεία του πέραν του Δεκεμβρίου 2012, ο Β. Σόιμπλε δεν έκρυψε την επιθυμία του να πάρει τη σκυτάλη. Υπήρχαν, όμως, πολλοί Γερμανοί σε υψηλές κοινοτικές θέσεις. Επιπλέον, το Παρίσι δεν είδε με καλό μάτι την υποψηφιότητα του δυναμικού και αθυρόστομου Γερμανού, ο οποίος έλυνε και έδενε στις συνόδους της ευρωζώνης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των 17 και κανείς δεν ήθελε να τον έχει αντίπαλο. Οι Ευάγγ. Βενιζέλος και Γ. Στουρνάρας έχουν πικρή εμπειρία…

Η νέα γαλλική κυβέρνηση αντιπρότεινε για αντικαταστάτη του Λουξεμβούργιου τον Πιέρ Μοσχοβισί και φυσικά αντέδρασε το Βερολίνο. Για λίγο διάστημα πρότεινε ένα δικό της η Φινλανδία, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια. Τότε κινήθηκε ο γερμανικός μηχανισμός και προώθησε την υποψηφιότητα του Ολλανδού με μόλις 2 μήνες εμπειρία στις συνόδους της ευρωζώνης ως υπουργός της χώρας του. Το Παρίσι έθεσε μόνο έναν όρο: Να μην επιδείξει ο Ολλανδός υπερβολικό ζήλο και να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας. Ο Ολλανδός συμφώνησε, κατόπιν φυσικά εντολής του Β. Σόιμπλε που θα γίνει σταδιακά ο γκουρού του. Αλλωστε, στόχος του Βερολίνου δεν ήταν η γαλλική οικονομία, έστω και αν πού και πού τραβούσε το χαλινάρι, βάζοντας στη θέση του το υπερφίαλο Παρίσι. Ο στόχος της Ανγκελας Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε ήταν οι χώρες του Νότου και ο άπειρος Ολλανδός ήταν ιδανικός για «αχυράνθρωπος».

Ετσι και έγινε. Ο Γερούν, που άρχισε τη γνωριμία του με τα κοινοτικά ως βοηθός ευρωβουλευτή, για να γίνει στη συνέχεια εκπρόσωπος του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος ειδικός σε θέματα Παιδείας και Γεωργίας (ήταν σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας την περίοδο 1996-1998 πριν αναρριχηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών), εκλέχθηκε πρόεδρος της ευρωζώνης.

Από τις πρώτες συνόδους της ευρωζώνης επί προεδρίας του φάνηκε ότι τραβάει το σκοινί περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, κυρίως στα θέματα που «έκαιγαν», όπως της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλαζόνας

Δεν έκρυβε την αλαζονεία του και τον υπερβολικό ζήλο να ικανοποιήσει τον Β. Σόιμπλε. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη προεδρία του, ήταν ο μόνος που άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο. Οι άλλοι (Ολι Ρεν) προτίμησαν να «γλιστρήσουν» επιδέξια και το απέφυγαν, ενώ διάφορες πρωτεύουσες (Παρίσι, ακόμη και Βερολίνο) διαβεβαίωναν τη Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να θετεί τέτοιο θέμα.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε, όμως, φαίνεται ότι παραβλέπουν τη δυναμική της διαλεκτικής του αφεντικού και του υπηρέτη . Ο Ολλανδός πήρε θάρρος και άρχισε να κάνει δηλώσεις, όπως για τη γενίκευση της φορολόγησης των καταθέσεων, που αναστάτωσαν τα χρηματιστήρια και προκάλεσαν τη βουτιά του ευρώ. Εκανε μία σειρά από γκάφες που ενόχλησαν ακόμη και το Βερολίνο, το οποίο δεν ήθελε να τραβήξει τόσο το σκοινί ούτε να ξεσηκωθεί ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών ΜΜΕ κατά του Ολλανδού για τους χειρισμούς του στην ευρωζώνη. Τώρα, όμως, δεν μαζεύονται εύκολα οι γκάφες του Γερούν…

Πηγη www.efsyn.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ