Συμφώνησαν μόνο στο ότι διαφώνησαν

Σε ναυάγιο εξελίχτηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό και όχι μόνο. Το ρήγμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τους άλλους 2 κυβερνητικούς εταίρους μένει ανοιχτό. Βαρύ το κλίμα πλέον στην κυβέρνηση

Εκτός από τη διαφωνία των τριών στο θέμα του αντιρατσιστικού, διάσταση παρουσιάστηκε και σε όλα τα άλλα θέματα

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Το μόνο σημείο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη χθεσινή τους συνάντηση με επίκεντρο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ότι διαφωνούν. Η διαφωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ήταν απόλυτη για το σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης και η σύσκεψη θα κατέληγε σε ναυάγιο εάν τα επιτελεία και των τριών κομμάτων δεν άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, μάλλον την Πέμπτη.

Το αποτέλεσμα είχε προδιαγραφεί το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των τριών, με το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής, που υπάγεται στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκο. Σύμφωνα με την ΚΕΝΕ, το σχέδιο Ρουπακιώτη είναι περιττό και σε πολλά σημεία κρίνεται και αντισυνταγματικό. Ο πρωθυπουργός, όταν ετέθη στη σύσκεψη το αντιρατσιστικό, παρέπεμψε στο πόρισμα της ΚΕΝΕ, ενώ πολιτικά αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση που διατυπώνεται τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη, ότι «αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή» λόγω της καθολικής αντίδρασης από την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Το ρήγμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τους κυβερνητικούς εταίρους επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη στις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη και του Ευ. Βενιζέλου. Από την κυβέρνηση δεν έγινε καμία δήλωση, πλην αυτής του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στις εκκρεμότητες που έχει ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος επίσης είχε κληθεί στο μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για θέματα της αρμοδιότητάς του, έμεινε στην αναμονή, μετά την οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την αρχή της σύσκεψης. Αντίθετα, λόγω των κακών σχέσεών του με το Μαξίμου, δεν εκλήθη καν η «πέτρα του σκανδάλου» Α. Ρουπακιώτης.

Κυβερνητικοί παράγοντες, αποτιμώντας συνολικά το αποτέλεσμα της σύσκεψης, έκαναν λόγο για «διάσταση απόψεων», ωστόσο, το κλίμα στην κυβέρνηση ήταν βαρύ και ουδείς ήθελε αμέσως μετά να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για την επόμενη σύσκεψη. Το αντιρατσιστικό έχει αναχθεί πλέον σε ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης και τα ενδεχόμενα που έχει μπροστά του τώρα ο Αντ. Σαμαράς είναι όλα αρνητικά:

- Το πρώτο είναι να αφήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης νόμου, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή η Ν.Δ. θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε δυσχερή θέση στη Βουλή και έως τότε ο θόρυβος που έχει ήδη προκαλέσει ζημία στο κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίζεται.

- Το δεύτερο ενδεχόμενο, της τακτικής αναδίπλωσης της Ν.Δ. και της υποστήριξης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη με διορθώσεις και βελτιώσεις, είναι αργά για να δρομολογηθεί αφού σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα έχει πάρει αρνητική θέση.

- Το τρίτο ενδεχόμενο, της φυγής προς τα εμπρός με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή, φαίνεται πως ατονεί μετά τις ριπές που εξαπέλυσαν χθες οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Πέραν της διάστασης που διέκρινε η κυβέρνηση στο αντιρατσιστικό, διάσταση παρουσιάστηκε και σε όλα τα άλλα θέματα που έθεσαν στη συζήτηση οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ακυρώνοντας κατ” ουσίαν την ατζέντα που ήθελε να βάλει ο κ. Σαμαράς. Τα επενδυτικά, όπως επίσης και το πρόγραμμα καταργήσεων οργανισμών, δεν συζητήθηκαν ούτε ακροθιγώς.

Σε πλήρη αμηχανία

Η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση πως είναι σε πλήρη αμηχανία η οποία διαχύθηκε και στους βουλευτές της Ν.Δ. Κυβερνητικές πηγές έδιναν μέχρι αργά το βράδυ διαφορετικές ερμηνείες για τη στάση αυτή, αναγνωρίζοντας πάντως σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό πρόβλημα.

Με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αμφισβητούν ακόμη και τη δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία της κυβέρνησης, να ακυρώνουν τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού (για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, το φορολογικό) και να δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στο αντιρατσιστικό, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «ο Αντ. Σαμαράς κινδυνεύει με επιτροπεία» και τονίζουν με νόημα ότι «η χώρα δεν κυβερνάται από τρεις πρωθυπουργούς». Παραπέμπουν λοιπόν στην επόμενη συνάντηση όπου προδιαγράφεται συνολικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που άνοιξαν χθες.

……………………………………………………………………

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

«Χρειάζεται μόνο προσθήκες ο ισχύων νόμος»

Ούτε «παραγγελία» να το είχε κάνει ο πρωθυπουργός. Στο παρά πέντε της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών ανακοινώθηκε η γνώμη της ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και ενώ μέχρι χτες υπήρχαν διαρροές ότι η ΚΕΝΕ δεν βρήκε σημεία αντισυνταγματικά, τελικά η κυβερνητική αυτή επιτροπή (εφόσον τα μέλη της έχουν επιλεγεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κ. Μπαλτάκο) απεφάνθη ότι ο παλιός νόμος είναι αρκετός.

Συνοπτικά τα σημεία των παρατηρήσεων της ΚΕΝΕ:

1. Ορίζονται πώς θα διατυπωθεί ακριβώς η παράγραφος που θα ενσωματώσει την απόφαση της Ε.Ε. στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο.

2. Υποστηρίζεται ότι ο ισχύων ν. 927/1979 αποτελεί ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού ρατσιστικών πράξεων. Για τον λόγο αυτό η ΚΕΝΕ προτείνει απλά προσθήκες και τροποποιήσεις για να καλυφθούν τα κενά. Εδώ διαφαίνεται η σπουδή για να περιφρουρηθεί η απόρριψη του νέου νόμου.

3. Στο ζήτημα της ποινικοποίησης της δημόσιας εκφοράς ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου, επικαλείται η ΚΕΝΕ τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) και ειδικά σε ό,τι αφορά την παρεμπόδιση ακόμα και της «επιστημονικής» έκφρασης. Υποσημειώνει ακόμα την περίπτωση εθνικής συνταγματικής εμπλοκής αν απαγορευτούν τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα κηρύγματα (που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εγκληματικές πράξεις).

4. Στα ζητήματα ποινικού κολασμού οργανώσεων που παροτρύνουν, προκαλούν ή διεγείρουν σε πράξεις φθοράς ή βλάβης συνιστά να «εξειδικευτεί» η έννοια της οργάνωσης.

5. Για τον δημόσιο εγκωμιασμό ή την άρνηση ή την εκμηδένιση εγκλημάτων γενοκτονίας (δηλαδή βασικά το Ολοκαύτωμα) εκφράζει σκεπτικισμό για τον όρο «κακόβουλα», αλλά και για το ότι δεν αναφέρεται ο νόμος συγκεκριμένα σε κατάλογο εγκλημάτων διότι δεν είναι σαφές ότι η άρνηση του εγκλήματος (δηλαδή του Ολοκαυτώματος) μπορεί να οδηγήσει σε βιαιότητα.

6. Στις ευθύνες νομικών ενώσεων ή προσώπων πάλι διατυπώνει τις αντιρρήσεις της η ΚΕΝΕ για το πότε και πώς θα γίνεται ανάκληση στη λειτουργία τους αν αποδειχτεί ότι προκαλούν βιαιότητες και κυρίως όταν αυτό αφορά σε κόμματα.

7. Στο ζήτημα της προστασίας θυμάτων και μαρτύρων δεν διατυπώνονται παρατηρήσεις. Θα ήταν και κάπως άκομψο από πλευράς δικαστικών λειτουργών, έστω και επί τιμή.

Α.Ψ.

……………………………………………………………. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ «Δεν είναι δουλειά της Επιτροπής»

Ζητήσαμε ένα σχόλιο για την έκθεση της ΚΕΝΕ από τον Γιάννη Ιωαννίδη, γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και αρμόδιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τη σύνταξη του αντιρατσιστικού νόμου.

«Δεν είναι δουλειά της ΚΕΝΕ να αποφαίνεται περί της σκοπιμότητας μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Εξάλλου η ίδια η ΚΕΝΕ αναγνωρίζει ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει απαιτήσεις ορθής ενσωμάτωσης της απόφασης-πλαίσιο της Ε.Ε. και παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις. Δεν είναι όμως στις αρμοδιότητες της ΚΕΝΕ να υποδεικνύει αν οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν με τροποποίηση του παλιού νόμου ή με νέα εξ ολοκλήρου νομοθετική ρύθμιση. Δουλειά της ΚΕΝΕ είναι η υποβολή παρατηρήσεων αποκλειστικά νομοτεχνικού περιεχομένου».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ