Ψαλιδισμένες προσδοκίες

Ο Α. Σαμαράς σήμερα από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να συσπειρώσει την κομματική βάση και να πείσει τους οπαδούς για την αναγκαιότητα των πρόσφατων επιλογών του
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
«Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα» είναι το κεντρικό σύνθημα του 9ου τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ., που αρχίζει σήμερα το βράδυ με ομιλία του Αντ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία και περιοριζόμενος σε ευχές. Με ψαλιδισμένα τα φτερά από την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και η οποία κατέληξε στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξεί να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο κυβερνών κόμμα και παράλληλα να κάνει αμφίπλευρο άνοιγμα.
 Μετά την ΕΡΤ
Οι προσδοκίες ωστόσο είναι μειωμένες σε σύγκριση με το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε πριν από τις 11 Ιουνίου, όταν έπεσε μαύρο στις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή αποτυπώνεται αρνητικά στην τακτική εξαμηνιαία έρευνα Τάσεις της MRB, που ήταν σε εξέλιξη εκείνο το διάστημα, με τις θετικές απόψεις (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) να αθροίζονται στο 35,8% ενώ οι αντίθετες απόψεις (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) στο 55,5%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Σαμαρά, όμως, είναι να εξηγήσει την ανάγκη της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Η έρευνα περιέλαβε ερώτηση για την αξιολόγηση του νέου κυβερνητικού σχήματος την ημέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης και οι αρνητικές απόψεις αθροίζονται στο 58,3%, ενώ οι θετικές στο 31,7%. Το 56,4% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερη ή εξίσου κακή με την προηγούμενη στην οποία συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το 33% θεωρεί ότι είναι καλύτερη. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 22% έναντι 20,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,1%, το ΠΑΣΟΚ με 6,1%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,1%, η ΔΗΜΑΡ με 3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21,7%. Ο δείκτης απαισιοδοξίας των πολιτών σπάει όλα τα ρεκόρ καθώς το 60% δηλώνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα και το 20,3% αρκετά άσχημα.
Αρχικός στόχος του πρωθυπουργού ήταν να προχωρήσει σε ανοίγματα προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης -κυρίως- στρέφονται προς τη Χρυσή Αυγή ή αμφιταλαντεύονται στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα.
Μετά την κρίση
Μετά την κυβερνητική κρίση όμως, εκτιμάται από καλά ενημερωμένες πηγές ότι θα επιχειρήσει πρωτίστως να συσπειρώσει την κομματική βάση και να πείσει για την αναγκαιότητα των πρόσφατων επιλογών του.
Το συνέδριο θα ανοίξει με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους κομμάτων και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ομιλητές είναι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης και ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας επί προεδρίας Σαρκοζί, Λικ Φερί.Το Σάββατο οι εργασίες θα αρχίσουν με το συνέδριο απόδημου ελληνισμού και εν συνεχεία θα διαμορφωθούν τα κείμενα των επιτροπών ιδεολογικού, πολιτικού προγράμματος και καταστατικού και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής, η οποία την άλλη εβδομάδα θα εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος. Νέος γραμματέας αναμένεται να εκλεγεί χωρίς δυσκολία ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Το ενδιαφέρον στις αρχαιρεσίες εστιάζεται στις διαφοροποιήσεις που θα καταγραφούν από την προεδρική γραμμή και το ενδεχόμενο να υποβληθεί δεύτερη υποψηφιότητα.
Πηγη www.efsyn.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ