Το μπιλιάρδο του ΟΠΑΠ







Τάσος Τέλλογλου
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει χρόνο μέχρι την Τρίτη προκειμένου να επικυρώσει τις συμφωνίες για τα κρατικά λαχεία από τις οποίες εξαρτάται, πλέον, η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
Τι συμβαίνει εκεί; Ο ΟΠΑΠ αγόρασε τον οργανισμό κρατικών λαχείων με δύο συνεταίρους, την ΙΝΤΡΑΛΟΤ και τη Scientific Games. Οι δύο εταιρίες, σε ένα σχέδιο καταστατικού που κυκλοφορεί, έχουν βέτο σε ζητήματα προμηθειών του οργανισμού. Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές; Οι ίδιες οι εταιρίες. Για να υπογράψουν τη συμφωνία για την εξαγορά των λαχείων λένε ότι ο ΟΠΑΠ πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία τους για τις συμβάσεις προμηθευτών.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ διαφωνεί, αλλά η ΙΝΤΡΑΛΟΤ και η Scientific Games υποστηρίζουν -και δικαίως, διότι όλο το σύμπλεγμα των συμφωνιών μεταξύ τους κυοφορούνταν επί μήνες- ότι το θυμήθηκε αργά. Από την άλλη πλευρά, η δομή της εταιρίας που αγοράζει τα λαχεία, υποστηρίζει η αγοράστρια Emma Delta, είναι η επιτομή της σύγκρουσης συμφερόντων. Δύσκολα θα μπορέσει να πει κανείς κάτι άλλο.
Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του θέλει να τελειώνει διότι όσο παρατείνεται αυτή η «ωραία ατμόσφαιρα» τόσο φοβάται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει και τότε μπορεί να καταρρεύσει και το ίδιο το ταμείο. Για αυτό πιέζει τον επενδυτή, την Emma Delta, να αλλάξει τη συμφωνία από τη νέα θέση, εκείνη του βασικού μετόχου. Διαφορετικά, αν αρχίζει να αμφισβητεί πράγματα που έχουν υπογραφεί, θεωρεί βέβαιο ότι η Intralot ή κάποιος από εκείνους που δεν διεκδίκησαν τον ΟΠΑΠ, θα μπορούσε να πάει στα δικαστήρια και να οδηγήσει τη συμφωνία για την πώληση του Οργανισμού σε φιάσκο.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά σε όσους χάνουν τα προνόμιά τους από την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, προστίθενται και οι ποδοσφαιρικές ομάδες που δεν έχουν πλέον διασφαλισμένο τον χορηγό για τη φανέλα. Ο ΟΠΑΠ θα δίνει το 1/3 των εσόδων του στο Δημόσιο, αλλά δεν θα είναι πια το Δημόσιο. Αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο να το αντιληφθούν οι περισσότεροι στη χώρα.
Πηγη www.protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ