ΔΝΤ: Με το ζόρι ανάπτυξη το 2014

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης / FosPhotos
«Σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών που υπήρχαν πριν από την κρίση διαπιστώνει σε έκθεσή της η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τονίζει πάντως ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα». Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βιώνει το έκτο έτος της ύφεσης και προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της αποστολής Πολ Τόμσεν.

 Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η παραγωγή (ΑΕΠ) της χώρας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%. 
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που χαρακτηρίζεται  «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» οφείλεται και στουψηλό κόστος της προσαρμογής.
 

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε«επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» και σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα. Τονίζεται ακόμη ότι παραμένει η ευθύνη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με ταχύτητα, ώστε να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Πάντως, αναφέρεται ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, καθώς και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ ελληνικών αρχών και δανειστών και κατονομάζονται καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων. Επίσης, σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα των μονάδων για φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και ότι η είσπραξη χρεών έχει επίσης μείνει πίσω, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.

Αναφορά υπάρχει και για την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα».

Όσον αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα ανοίξει ένας μικρότερος, πιο αποτελεσματικός φορέας, στον οποίο θα μπορούσε να επαναπροσληφθεί ένας αριθμός πρώην υπαλλήλων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η πτώση της κυβέρνησης

Μονόδρομο χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πτώση της κυβέρνησης που θα επιβάλλει ο λαός, μέσω της δημοκρατικής οδού και της διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και ότι λύση βρίσκεται στην κυβέρνηση της Αριστεράς που με την ενεργή συμμετοχή των κινημάτων θα καταργήσει το μνημόνιο της καταστροφής.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις πρόσφατες εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής και την παράταση του μαρτυρίου και των δοκιμασιών που υπομένει τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τέλος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν διαφαίνονται μεταξύ άλλων καθαρά νέες μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, αύξηση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων και άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΚΚΕ: Προχωρά το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων

Όταν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η κυβέρνηση μιλούν για πρόοδο, εννοούν ότι προχωρά το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η κερδοφορία του, σημειώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ. Όταν μιλούν για καθυστερήσεις και ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ο λαός πρέπει να περιμένει νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, προσθέτει.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ