Όταν ο ΟΠΑΠ την κάνει λαχείο


Την Παρασκευή, το Δ.Σ. της εταιρείας αξιοποίησης των λαχείων αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων προμηθευτών με δύο εταιρείες (Intralot, Scientific Games) που αποτελούν και μετόχους της νεοσύστατης εταιρείας εκμετάλλευσης των λαχείων. Αυτές οι συμβάσεις προμηθευτών, για τις οποίες το σχήμα των επίδοξων αγοραστών του οργανισμού η τσεχοελληνική Emma Delta υπολογίζει ότι σε μία 12ετία θα χρειασθεί να πληρώσει 350 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το «μήλον της έριδος» και η βασική εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
Πού βρισκόταν το πρόβλημα; Μα, στην τιμή. Οι δύο προμηθευτές υπολόγιζαν ότι θα αποσπούσαν το 3,33% των εσόδων της εταιρείας των λαχείων σε μία 12ετία. Η Emma Delta υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτές τις συμβάσεις έως ότου ανακάλυψε, μετά τον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, τον Μάιο του 2013, ότι το καταστατικό της εταιρείας των λαχείων έδινε δικαίωμα βέτο στους προμηθευτές της εταιρείας σε μία σειρά κρίσιμων για την εταιρεία αποφάσεων.
Το ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να πουλήσει για να δείξει έργο και να έχει μία τουλάχιστον πετυχημένη αποκρατικοποίηση, ως την αξιολόγηση από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, απειλούσε ότι αν μέχρι το μέσο της εβδομάδας δεν έκλεινε η συμφωνία για τα λαχεία, θα κατέπιπτε η προκαταβολή των 20 εκατομμυρίων. Η Emma Delta από τη σκοπιά της επέμενε ότι οι συμφωνίες των προμηθευτών για τα λαχεία δεν θα έπρεπε να υπογραφούν με αυτό το αντίτιμο, αλλά δεν έδειχνε αποφασισμένη να εγκαταλείψει, όπως η Gazprom, τη διαγωνιστική διαδικασία. Ο ΟΠΑΠ, που είχε υπογράψει την τιμή 3.33% χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει, είχε βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά Όταν ενέκρινε τις συμφωνίες προμηθευτών στο τέλος της εβδομάδας, δεν γνώριζε τι κόστος είχαν οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην κάθε σύμβαση, στην οποία είχε συμφωνήσει, όπως εξάλλου συμβαίνει όταν το δημόσιο αγοράζει οποιαδήποτε υπηρεσία ή τεχνογνωσία.
Στην αρχή της περασμένης εβδομάδος το γραφείο Γεωργιάδη, εκ μέρους του ΟΠΑΠ, απέστειλε μια επιστολή στην κοινοπραξία των προμηθευτών ζητώντας τους να τιμολογήσουν ξεχωριστά κάθε μία από τις 4 συμφωνίες προμηθευτών. Η Emma DELTA, μέσω του νομικού τους συμβούλου Λεωνίδα Μαραβέλλη, παρουσίαζε στοιχεία, μεταξύ των οποίων η εκτύπωση του Ξυστού, για την οποία η Scientific Games ζητούσε να γίνεται με κόστος εκτύπωσης που μπορούσε να είναι τρεις ως τέσσερις φορές χαμηλότερο. Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον μέτοχο του ΟΠΑΠ για να «τρέχει», μετά την υπογραφή των συμφωνιών, τις διοικήσεις του Οργανισμού στα δικαστήρια.
Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Ότι, δηλαδή, οι προμηθευτές υπερτιμολογούν. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη. Η υπερτιμολόγηση στηρίζεται σε ένα μοντέλο ΟΠΑΠ-κέλυφος όπου όλες οι δραστηριότητές του είναι outsourced, στηρίζονται δηλαδή στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων 100% από «υπεργολάβους» που κρατούν την τεχνογνωσία για τους εαυτούς τους.
Το ένα προϋποθέτει το άλλο. Η ιταλική Lottomatica, που έχει δώσει τα τεχνικά της «φώτα» στο σχήμα Emma Delta, επιμένει ότι οι τιμές των προμηθευτών είναι πολύ υψηλές.
Την Τρίτη θα υπογραφεί η μεταβίβαση της άδειας των λαχείων. Και έτσι η ιδιωτικοποίηση αυτή θα φαίνεται στα χαρτιά ότι είναι ΟΚ. Στην πραγματικότητα το κράτος θα έχει αγοράσει από το κράτος καθώς το 67% της εταιρείας λαχείων ελέγχεται από την ΟΠΑΠ. Η ιδιωτικοποίηση θα είναι πλήρης όταν η Emma Delta υπογράψει για την αγορά του 33% της ΟΠΑΠ. Τότε θα υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Αλλά ακόμα και τότε είναι μαθηματικά βέβαιο, με όσα συνέβησαν το τελευταίο 6μηνο, ότι θα υπάρξει και «νέα πράξη» στο πολύπρακτο της ιδιωτικοποίησης.
Πηγη www.protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ