«Ξύπνησε» το ρήγμα της Ανατολίας, αλλά οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στις 08:33 το πρωί, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαμοθράκη και την Τένεδο, με εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων, έδειξε ότι ενεργοποιήθηκε τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
Ο σεισμός, που “ταρακούνησε” τη Σαμοθράκη και την ευρύτερη περιοχή, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, αλλά και το σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, σημειώθηκε στο σημείο όπου το ρήγμα της Ανατολίας εξέρχεται από τον τουρκικό χώρο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
“Είναι ένα φαινόμενο με σπουδαίο επιστημονικό ενδιαφέρον, μιας και το ρήγμα της Ανατολίας -ένα ρήγμα μήκους 1.500 μέτρων- μπορεί να “δώσει” πολύ μεγάλους σεισμούς, αλλά εν προκειμένω δεν ανησυχούμε, επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές” είπε ο κ. Λέκκας.
Παρόλο που το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να ευθύνεται για μεγάλες σεισμικές δονήσεις, όπως ο σεισμός του 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας (άνω των 7 Ρίχτερ), στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον καθηγητή. “Ακόμη κι αν ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και μακριά από οικιστικές μονάδες” επισήμανε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, οι κάτοικοι του νησιού έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους δονήσεις κι έτσι, παρά το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν προκλήθηκε αναστάστωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)