«Ανίκανοι οι πολιτικοί της Ελλάδας»

Σφοδρή επίθεση από το γερμανικό «Σπίγκελ»: «Δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις χωρίς την απειλή των δόσεων από την τρόικα»

Επίσης, η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ» εξηγεί στους Γερμανούς γιατί πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Του Παντελή Βαλασόπουλου

Επίθεση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας εξαπέλυσε το περιοδικό «Σπίγκελ», ενώ την ίδια στιγμή με άρθρο γνώμης η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ» εξηγεί στους Γερμανούς γιατί πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Στο άρθρο του το «Σπίγκελ» ισχυρίζεται πως «η ελληνική πολιτική σκηνή δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, παρά μόνον υπό την παύση της χρηματοδότησης από την τρόικα», ενώ παράλληλα κατηγορεί και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι για να πουλήσει την πολιτική του στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζει πως τα μέτρα τα επιβάλλει η Ε.Ε.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «πολύ συχνά ο ένας στόχος είναι ενάντια στον άλλον, όπως όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως προσωπικά είναι κατά των δρακόντειων περικοπών του προϋπολογισμού, αλλά τον αναγκάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του».

Το περιοδικό τονίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, γράφοντας: «Είναι τόσο εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο το γεγονός ότι η πολιτική της σκηνή είναι ανίκανη να τις πραγματοποιήσει δίχως πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει μόνον όταν τους δίνουμε τη βοήθεια κομμάτι κομμάτι. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όταν ξέρουν ότι μπορεί να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή παύσης πληρωμών είναι το μόνο όπλο της τρόικας όταν επισκέπτεται την Ελλάδα».

Επίσης, το «Σπίγκελ» αναφέρει ότι η εκταμίευση των δόσεων υπό την απειλή των μεταρρυθμίσεων, το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι ένας πολύ μικρός αριθμός αλλαγών σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και οι Ελληνες πιστεύουν πως έχει καταρρεύσει.

Οι κίνδυνοι

Εξάλλου, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τους Ελληνες να πέσουν», η εφημερίδα «Βελτ» σημειώνει –μεταξύ άλλων– πως «πολλοί στη Γερμανία συνηγορούν υπέρ του να αρνηθούμε στους Ελληνες νέα βοήθεια. Ομως φτάσαμε πολύ μακριά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε με το αζημίωτο πορεία. Γιατί το να αφήσει κανείς του χρόνου τους Ελληνες να πέσουν, θα σήμαινε αφανισμό δισ. ευρώ των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αλλά και πολιτικού κεφαλαίου, πράγματα που δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Το πολιτικό κόστος ενδεχόμενης άρνησης βοήθειας θα είναι εξίσου σοβαρό στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία. Στην Ελλάδα δεν σημειώνονται εξεγέρσεις, αυτό όμως μπορεί στο μέλλον να μη συνεχιστεί, εάν η ευρωζώνη αποφασίσει να τιμωρήσει παραδειγματικά την Ελλάδα. Το λάθος ήταν που επιτράπηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το χρέος της».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)