Η υπερφορολόγηση εισοδημάτων καλύπτει τις… διαρροές στα καύσιμα

Τα έσοδα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο (Ιανουάριος - Οκτώβριος)

Βουλιάζουν τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ, ενώ στον... αφρό βρίσκονται οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους.


Του Μάριου Χριστοδούλου

Βουλιάζουν τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ, ενώ στον… αφρό βρίσκονται οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους. Την εικόνα αυτή για τα έσοδα μεταδίδουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2013 οι εισπράξεις από τους φόρους στα πετρελαιοειδή είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η βουτιά στους ειδικούς φόρους φτάνει τα 619 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο δίνει «πάτημα» στην κυβέρνηση να ζητήσει μείωση των φόρων στα καύσιμα από τη στιγμή που οι εισπράξεις δεν συμβαδίζουν με τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Η τιμή πετρελαίου και βενζίνης

Οι απώλειες στα έσοδα, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, είναι αποτέλεσμα της απαγορευτικής τιμής στην οποία πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση πανελλαδική τιμή 1,27 ευρώ το λίτρο ) αλλά και της τιμής της βενζίνης που έχει χτυπήσει… ταβάνι περιορίζοντας αισθητά τις μετακινήσεις των Ι.Χ. αυτοκίνητων. Χιλιάδες νοικοκυριά από τον Εβρο μέχρι και την Κρήτη, μη μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά, αναγκάστηκαν να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα στη δίνη της κρίσης «τορπιλίζοντας» έτσι και τα έσοδα του Δημοσίου. Σοβαρό πλήγμα έχουν υποστεί και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αλλά και από τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους (καπνικά προϊόντα, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.) οι οποίοι ανήλθαν στα 19,432 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 366 εκατ. ευρώ σε σχέση με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο. Στον αντίποδα, αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από την άμεση φορολογία εξαιτίας της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων και της κατάργησης του «πλέγματος» των φοροαπαλλαγών. Ο «ιστός» των φοροεκπτώσεων (ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) έχει μειωθεί δραστικά, κάτι το οποίο φαίνεται και από τα έσοδα τα οποία συλλέγει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φόροι στο εισόδημα των φυσικών προσώπων οδήγησαν τις εισπράξεις στα 9,25 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 264 εκατ. ευρώ, από 8,986 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής. Ανοδικά κινούνται και οι εισπράξεις από τους φόρους στις επιχειρήσεις, αφού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου εισέρευσαν 6,414 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 6,285 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισπράξεων τον Οκτώβριο, αυτή είχε ως εξής:

• Οι άμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στα 2,225 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 765 εκατ. ευρώ ή 34,4% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε σε 963 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο κατά 337 εκατ. ευρώ ή 35%.

• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε σε 187 εκατ. ευρώ, 36 εκατ. ευρώ ή κατά 19,1% υψηλότερα από τον στόχο.

• Οι φόροι περιουσίας ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ, 247 εκατ. ευρώ ή 63,6% υψηλότερα από τον στόχο, που οφείλεται εν μέρει στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΦΑΠ 2013, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί για τον Νοέμβριο.

• Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών ανήλθε σε 176 εκατ. ευρώ, 42 εκατ. ευρώ ή 23,6% χαμηλότερα του στόχου.

• Οι εισπράξεις από τους ΕΦΚ στα ενεργειακά υποχώρησαν κατά 40 εκατ. ευρώ, στα 345 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,584 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,882 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,476 δισ. ευρώ.

Για «διαστρεβλωμένο» προϋπολογισμό κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα στηρίζεται στην έκτακτη περικοπή πρωτογενών δαπανών, στη μη καταβολή ποσών που είχαν προϋπολογιστεί και στο «πάγωμα» της επιστροφής των φόρων. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να δώσει πανηγυρικό τόνο στον προϋπολογισμό του 2013 και η επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αυτή η οποία προκάλεσε ύφεση 4% φέτος και επέτεινε τις δραματικές συνθήκες ζωής της πλειονότητας του ελληνικού λαού.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Φόροι με βάση την εργοστασιακή αξία, όχι τα κυβικά

Με βάση τις αξίες των οχημάτων και όχι τον κυβισμό θα υπολογίζονται από το νέο έτος οι επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο καθεστώς φορολόγησης της κατοχής και χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων. Για να προσδιοριστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνονται υπόψη οι εργοστασιακές αξίες των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Με βάση το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς, το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης κάθε Ι.Χ. αυτοκινήτου υπολογίζεται με βάση τον κυβισμό. Ετσι ορισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με αξία που δεν απέχει πολύ από άλλα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού επιβαρύνονται με τεκμήρια δυσανάλογα υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ι.Χ. 1.400 κυβικών εκατοστών ηλικίας 4 ετών επιβαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης 5.000 ευρώ και ένα άλλο 3.000 κυβικών ίδιας παλαιότητας έχει τεκμήριο 18.000 ευρώ αν και η αγοραία τιμή του είναι υψηλότερη κατά 9.000 ευρώ περίπου. Η ίδια μεγάλη «ψαλίδα» υπάρχει και στα τέλη κυκλοφορίας. Το Ι.Χ. των 1.400 κ.εκ. πληρώνει μόλις 140 ευρώ ενώ το αυτοκίνητο των 3.000 κ.εκ. επιβαρύνεται με 880 ευρώ. Επιπλέον, με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ., η εμπορική αξία των οποίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη από άλλα Ι.Χ. κυβισμού κάτω των 1.928 κ.εκ., τα οποία απαλλάσσονται. Ακόμα, σχεδιάζεται να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν καταθέσει πινακίδες (δήλωση ακινησίας) να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Οι όποιες αλλαγές γίνουν, για τα μεν τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύουν από το οικονομικό έτος 2015 (εισοδήματα έτους 2014), ενώ για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας, από το τέλος του 2014.

Κ.Τ.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ