Ραντεβού για... μονομαχία


Στα… μαρμαρένια αλώνια της Βουλής δίνει ραντεβού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθαρίσει με το θέμα των υποβρυχίων θεωρώντας ότι τα στοιχεία θα πείσουν όλους ότι πρόκειται είτε περί προβοκάτσιας είτε περί παραπλάνησης.

Προς το παρόν πάντως επιχειρούν να πείσουν τους βουλευτές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που δεν δείχνουν πρόθυμοι να «αφομοιώσουν» απέξω το δεκασέλιδο κείμενο και να το υπερασπιστούν στα κανάλια. Η αλήθεια είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας την αμηχανία των βουλευτών που έχουν περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις τους, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται, αξιοποιεί μια σκληρή ομάδα στελεχών, που είναι κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να σηκώσουν τη μέχρις εσχάτων αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που ακόμα και η προγραμματισμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναβάλλεται προκειμένου προφανώς να έρθει πιο κοντά με την ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού, όπου το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας θα είναι πιο ορατό από ποτέ. Το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με την όξυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι έχει γίνει μετατόπιση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων προς τα εκεί επειδή αυτοτοποθετούνται στην αριστερά του πολιτικού φάσματος, είναι ένα από τα προβλήματα που δημιουργούν τις συνθήκες για αναβολή της συνεδρίασης.

Ψάχνουν «γέφυρες

Ήδη ο Γιώργος Ντόλιος διαχώρισε τη θέση του από το ψυχροπολεμικό, έως πολεμικό, κλίμα που συντηρεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι βουλευτές, που θεωρούν ότι, ακόμα κι αν η ηγετική ομάδα έχει αποδομητική διάθεση απέναντί τους και εντείνει την επιθετικότητά της, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει διαύλους επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του και να συνομιλεί με την «αριστερή συνείδησή» τους.

Οι βουλευτές αυτοί διαφωνούν σφόδρα με την πολιτική, ιδεολογική και ρητορική διολίσθηση του κόμματος σε ένα κεντροδεξιό παρακολούθημα της ακροδεξιάς προσέγγισης της ηγεσίας Σαμαρά και εκτιμούν ότι αυτή η εμμονή Βενιζέλου οδηγεί το κόμμα στην αποσύνθεση. Οι συζητήσεις, επαφές και διαβουλεύσεις συνεχίζονται, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η αντίδραση.

Πολλοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να κατηγορηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για διασάλευση της κυβερνητικής σταθερότητας, και στην παρούσα φάση προτιμούν να διατυπώνουν «κομψά» τις προτάσεις τους και να εντείνουν τις πιέσεις τους, μαζί και με άλλα μεσαία στελέχη, να συνεδριάσει επιτέλους η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος και του σφιχταγκαλιάσματος με την ηγετική ομάδα Σαμαρά.

«Βαράτε με κι ας κλαίω»

Ως απάντηση στις πιέσεις και τα εσωτερικά προβλήματα, η ηγετική ομάδα κοινοποίησε την Κυριακή ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, με το οποίο καταγράφει αναλυτικά όλες τις «προοδευτικής» υποτίθεται κατεύθυνσης προτάσεις και κυβερνητικές αποφάσεις που λήφθηκαν με την πίεση και την παραίνεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που το «non paper» ελάχιστα μπορεί να πείσει όταν γενική είναι η αίσθηση ότι το κόμμα σύρεται ή και στηρίζεται στη ζωή μηχανικά μέσα από την ώσμωσή του με τη Ν.Δ. Επ’ αυτού μάλιστα δεν είναι τυχαία και η έπαρση που υπάρχει εσχάτως στα στελέχη της Ν.Δ. ότι διατηρούν στη ζωή το ΠΑΣΟΚ επειδή είναι χρήσιμος ως κυβερνητικός εταίρος.

H κατάσταση είναι τέτοια που οι κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, είναι καθοριστικές για το αν η ομάδα των 27 της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει συμπαγής. Εκτός του Προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου ενώ θα έχει προηγηθεί, κατά τα φαινόμενα, σύγκληση της Κ.Ο., υπάρχει και το νομοσχέδιο για τα ακίνητα που μεσολαβεί, για το οποίο μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις. Πάντως, επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, η ηγεσία του κόμματος έχει ειδοποιήσει τον κ. Στουρνάρα ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν περνάει από τη Βουλή τίποτα.

Ολική επαναφορά

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αρχίσει να «πυκνώνει» την παρουσία του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε το ερωτηματολόγιο που άρχισε να διακινείται σε στελέχη των κυβερνήσεών του και σηματοδότησε ότι σχεδιάζει βιβλίο με την εμπειρία του, τις τελευταίες μέρες επανέρχεται με το θέμα του δημοψηφίσματος και όσων μεσολάβησαν.

Αφορμή για τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Ελενόπουλου στάθηκαν τα δημοσιεύματα σχετικά με το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τα «γαλλικά» του Σαρκοζί κατά του ΓΑΠ όταν εξήγγειλε δημοψήφισμα.

Ο Γιώργος στη δήλωση του εκπροσώπου του σημείωσε ότι οι ύβρεις του τέως Γάλλου προέδρου στρέφονται κατά του ελληνικού λαού, αρνούμενος να απαντήσει στο ίδιο ύφος ή να πάρει θέση για το τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα στις Κάννες που τον οδήγησε στην παραίτησή του.

Μόλις χτες μάλιστα υπήρξε και νεότερη απάντηση στα πικρόχολα περί αυτοκτονικής και ανόητης ιδέας του δημοψηφίσματος, που ακούστηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. «Οι επιλογές» επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στην ανακοίνωσή του «και οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού δημοκρατικά εκλεγμένων, είναι προφανές ότι υπόκεινται στην κριτική, όποια και αν είναι αυτή, των πολιτών, των δημοσιογράφων και των πάσης φύσεως σχολιαστών.

Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία. Αντιθέτως, οι χυδαιολογίες και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί όχι μόνο δεν εμπίπτουν στη σφαίρα των θεμιτών προσεγγίσεων, αλλά συνήθως υποκρύπτουν σκοπιμότητα εκ μέρους του εκφραστή τους. Οι αρχές αυτές ισχύουν και για την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2011. Επιλογή που εδραζόταν σε μια αυτονόητη αρχή της Δημοκρατίας, την άμεση έκφραση της βούλησης των πολιτών. Αναγκαία προϋπόθεση, η εμπιστοσύνη του ηγέτη προς τους πολίτες.»

Ανεξάρτητα από την κόντρα του με το Megα είναι προφανές ότι ο ΓΑΠ επιμένει και θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πρότασή του για το δημοψήφισμα ως το απαύγασμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αφού αυτό θεωρεί ότι θα είναι το διαβατήριο επιστροφής του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε….
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ