Παρέμβαση για το ελληνικό χρέος ζητεί ο ΟΟΣΑ

Με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 124%, ο γγ του Οργανισμού υπογραμμίζει πως μία περαιτέρω μείωση του χρέους, αποτελεί προϋπόθεση για να αρθεί η αβεβαιότητα.


Ζητείται άμεσα παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό ξεκαθάρισε ο ο γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, απευθύνοντας σχετική έκκληση προς πάσα κατεύθυνση. Όπως επεσήμανε, ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται νέα παρέμβαση στο μέτωπο του Δημοσίου Χρέους το ταχύτερο δυνατόν.
Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του Δημοσίου Χρέους, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπόψιν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος».
Στουρνάρας: η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέση η Ε.Ε με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους».
Η Έκθεση του ΟΟΣΑ
Στην Έκθεσή του ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων καθώς και της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ άλλων η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί από την αδύναμη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.
Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2013, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική ήταν η συνεισφορά του τουριστικού τομέα. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης για το 2014 είναι υπαρκτοί (υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014 -0,4%). Μάλιστα όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ακόμη και αν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα παρά τα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών της ιδρυμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, διότι η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επισφαλειών των τραπεζών θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη χορήγηση νέων δανείων. Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναφερόμενος στον κ. Προβόπουλο ο οποίος ήταν επίσης παρών στην παρουσίαση της Έκθεσης υποστήριξε ότι σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά», και συμπλήρωσε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε καίρια ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας».
 Πηγη efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)