Ιωάννης Αντουανέτας…

Την ώρα που οι πολίτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά ο υπουργός Οικονομικών απεφάνθη: «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»! Τον «άδειασε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.







Του Μάριου Χριστοδούλου

Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος ΣταϊκούραςΥπερβολικά βρίσκει ο βουλευτής Φθιώτιδας και νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα φορολογικά βάρη που επωμίστηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντίθετα, ο τεχνοκράτης, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχει… ακόμα λίπος. «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται», είπε σε συνέντευξή του στο «Mega» ο Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας αίσθηση με αυτή τη δήλωση, η οποία γίνεται σε μια στιγμή που οι Ελληνες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά από τα χαράτσια του Μνημονίου. Αναφερόμενος στους φόρους που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ο «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος είπε ότι αυτές «πριν πλήρωναν λίγο, ενώ τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά».

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ο Γιάννης Στουρνάρας επικαλέστηκε σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι ο φορολογικός συντελεστής 26% είναι κατώτερος αν συγκριθεί με τους μέσους όρους του διεθνούς οργανισμού. Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής αυτός, που επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, ισχύει για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται συντελεστής 33%.

Για τον υπουργό Οικονομικών, το ύψος αυτής της φορολόγησης θεωρείται δίκαιο, όπως δίκαιο είναι σύμφωνα με τον ίδιο και το χαράτσι που πληρώνουν οι Ελληνες για τα ακίνητα.

Υπέρ του φόρου στα ακίνητα

«Είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που είχε μηδενικό φόρο στα ακίνητα» είπε ο κ. Στουρνάρας, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον νέο «λογαριασμό» των 2,9 δισ. ευρώ που έρχεται από το 2014. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κράτησε ο υπουργός και τα απανωτά χτυπήματα που υφίστανται χιλιάδες ιδιοκτήτες από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ, που φέτος κατέφτασαν μαζεμένα (τριετία 2011-2013). ΄

Διαφορετική άποψη για τους φόρους έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στη χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής άδειασε τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου είπε ότι «η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της». Αναγνώρισε ως υπερβολική την αύξηση των εσόδων κατά 4% ή 2,3 δισ. ευρώ το 2014 που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός – από την παρουσίαση του σχεδίου όμως απουσίαζε ο Γιάννης Στουρνάρας…

Τα 2,3 δισ. ευρώ που αντικατοπτρίζουν το ύψος των πρόσθετων φόρων που θα εισπραχθούν το νέο έτος δεν θα είναι τα μοναδικά λεφτά της νέας φορολογικής σοδειάς. Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, το μέγεθος αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας με τη δήλωσή του ότι η «τρόικα δεν έχει πεισθεί ακόμα ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα», ενώ εκτίμησε ότι οι νέες παρεμβάσεις στην οικονομία σχετίζονται με το κενό του 2014 και θα κινηθούν στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Πάντως, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση «είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο» και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μια μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωσή τους, ενώ υποστήριξε πως το 70% του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (περίπου 560 εκατ. ευρώ) «θα πάει σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα στην κυβερνητική πρόταση να μην κλείσει η επιχείρηση και να γίνει μια μικρότερη βιώσιμη εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τζαμτζής υπέρ Στουρνάρα, Καραθανασόπουλος κατά πάντων

Κρέμασε την… κάπα του «αντάρτη» ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό εμφανίστηκε «στουρναρικότερος του Στουρνάρα». «Η οικονομική πολιτική αποδίδει, βλέπουμε ήδη σημάδια βελτίωσης. Η οικονομία σταθεροποιείται και η Ελλάδα πατάει πλέον σε στέρεο έδαφος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής, που σχεδόν μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας από τον Σεπτέμβριο, κινητοποιώντας δεκάδες συναδέλφους του και καταθέτοντας περίπου δέκα ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα της φορολογίας των ακινήτων, του πετρελαίου θέρμανσης και τους αγρότες. Νωρίτερα χθες, τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ διά του γενικού εισηγητή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς δεν πρόλαβε να μιλήσει τη Δευτέρα. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε σε «επικίνδυνα ψευτοδιλήμματα» που παραβλέπουν τον πυρήνα της καπιταλιστικής κρίσης. «Είναι ψευτοδίλημμα για τον λαό αν θα στρατευτεί πίσω από το άρμα της Μέρκελ ή το άρμα του Ομπάμα, με τον οποίον έχει έντονο φλερτ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το μείγμα πολιτικής του Ομπάμα όξυνε τις ανισότητες στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος και συμπλήρωσε: «Ψευτοδίλημμα είναι και το ερώτημα «κούρεμα ή επιμήκυνση», γιατί και τα δύο τα έχουμε δει». Εξίσου επικίνδυνο ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε και τη λογική της επιλογής νομίσματος. «Το Plan B (Αλ. Αλαβάνος) το προβάλλουν γραφικά ναυάγια της ταξικής πάλης, γυρολόγοι του πολιτικού συστήματος, όταν στην Ευρώπη το προβάλλουν λαϊκιστικά κόμματα και στη Γερμανία πρώην μέλη του Συνδέσμου Βιομηχάνων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χ.ΙΩ.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ