Στουρνάρας: «Δεν τα βρήκαμε με την τρόικα»

Στην ομολογία πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών να αρνούνται να έρθουν στην Αθήνα, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης .


«Δεν τα βρήκαμε. Διαφέρουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του μεγάλου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στα εκκρεμή θέματα, γεγονός που οδήγησε σε άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα, την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, θα έρθει η τρόικα «με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου». Ο υπουργός σημείωσε πως σε εκκρεμότητα είναι «2-3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά», υποστήριξε πως η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει και συμπλήρωσε πως η επίτευξη συμφωνίας μεταφέρεται ως το τέλος του έτους.
Η έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου
Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών και άλλους συνεργάτες του σχετικά με την άρνηση της τρόικας να έρθει στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέβαλαν το ταξίδι επιστροφής τους στην Αθήνα, τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, καθώς φέρονται δυσαρεστημένοι από τη νωχελική εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό διαφάνηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του επιτρόπου Όλι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Η τηλεδιάσκεψη είχε ως αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να δείχνουν δυσαρεστημένοι από το χάσμα που υπάρχει για το δημοσιονομικό κενό, καθώς και τις εκκρεμότητες σε θέματα όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι απολύσεις και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως το κλίμα της συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη ήταν καλό, αν και σημειώνουν πως δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις – πιο απλά, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, όπως απαιτούν οι δανειστές.
Απάντηση στο Reuters
To πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της Κομισιόν, έκανε λόγο, το μεσημέρι της Παρασκευής, για ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, σε μια κίνηση που ίσως σηματοδοτήσει – σύμφωνα με το πρακτορείο – την καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στο δημοσίευμα του Reuters, ουσιαστικά δεν διέψευσε πως αναβάλλεται η προγραμματισμένη επίσκεψη:
«Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Πηγη efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ