Ευρωπαϊκή ατζέντα για να ξεχνιόμαστε…

Η κυβέρνηση ποντάρει στην προεδρία της Ε.Ε. για να ξεπεράσει την κοινωνική δυσφορία, να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να ανατρέψει το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

samaras-proedria-eeΣτην ευρωπαϊκή προεδρία, που αναλαμβάνει από μεθαύριο η Ελλάδα, ποντάρει ο Αντ. Σαμαράς, για να γυρίσει την πολιτική ατζέντα από προβλήματα του παρόντος που η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα, χωρίς πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτή την αίσθηση αναμένεται να δώσει και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επιμένοντας ότι τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν.

Στις 8 Ιανουαρίου 2014 ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα το Κολέγιο των Επιτρόπων, στην επίσημη τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας και στις 14 θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προκειμένου να μην διαταραχθεί ο πανηγυρικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων, η επίσκεψη της τρόικας μετατέθηκε οριστικά για τις 13, έπειτα από συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, παρά το γεγονός ότι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 27 του μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο εσωτερικό, όπως φάνηκε και από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα», την τελευταία αυτού του κύκλου δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση καταγράφει μεγάλη πτώση σε όλους τους δείκτες που ορίζουν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ενώ και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προσωπικά υποχωρεί έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα. Παρόμοια ήταν και τα στοιχεία των προηγούμενων δημοσκοπήσεων της Pulse στην «Εφ.Συν.», της Μetron κ.α. Το πρόβλημα της ανεργίας αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι θα αντιμετωπιστεί με νέες θέσεις εργασίας, αυξάνεται από μήνα σε μήνα και επιδεινώνει την αίσθηση κοινωνικής δυσφορίας.

Και οι άλλες παράμετροι κοινωνικής δυσφορίας, όμως, η επιδείνωση της φτώχειας σε συνδυασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, κινούνται ανοδικά με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του Γ. Στουρνάρα από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μετά τους εκφραστές της «λαϊκής δεξιάς» (Ν. Κακλαμάνη, Μ. Ταμήλο, Δ. Τζαμτζή) και ο Α. Σπηλιωτόπουλος επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών μέσω των social media, αναφέροντας ότι ήταν άστοχη η δήλωση που έκανε για τις πισίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως, θέμα αντικατάστασης του κ. Στουρνάρα δεν υφίσταται. Τις επόμενες μέρες, ο υπουργός θα έχει την τελική έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες και αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει με την ΕΚΤ η συζήτηση για τη μεταφορά μέρους του χρέους που έχει αναλάβει η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση στον ESM, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έχει την επίσκεψη της τρόικας, όπου, όπως προκύπτει από όλες τις πλευρές, το moratorium που έχει διαμορφωθεί ώστε να μη βρεθεί η κυβέρνηση στη δυσάρεστη θέση να πάρει και νέα μέτρα, πρέπει να διατηρηθεί. Ο «τσάρος» της οικονομίας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» επαναλαμβάνει ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι άριστες, «σε απόλυτο βαθμό», ενώ σπεύδει να προκαταλάβει ότι δεν θα υπάρξει πίεση για νέα μέτρα το 2014, λέγοντας ότι «δεν θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Η επόμενη δόση

Ουσιαστικά, το δημοσιονομικό κενό του 2014, επί του οποίου υπάρχει ακόμη διαφορά μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, θα αντιμετωπιστεί μαζί με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης διετίας. Η διαπραγμάτευση αυτή ουσιαστικά θα πάει μαζί με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, τον προσεχή Απρίλιο. Με αυτόν το προγραμματισμό, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στις 27 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup, θα κλείσουν όλα τα ζητήματα με την τρόικα και θα αποδεσμευτεί έστω τμηματικά η επόμενη δόση ύψους 4,9 δισ ευρώ.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με την ευρωπαϊκή ατζέντα η κυβέρνηση θα γυρίσει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και ο κ. Σαμαράς θα βγει κερδισμένος στην παράλληλη κούρσα που θα κάνει στην Ε.Ε. ως προεδρεύων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στήριξη από Μέρκελ

Σε αυτή την κούρσα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές τον Μάιο του 2014, στην κυβέρνηση προσβλέπουν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά και στην ΕΚΤ. Οι σύμμαχοι του κ. Σαμαρά, η καγκελάριος Μέρκελ και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, υπερτερούν, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στο «Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα τονίζει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο» και παράλληλα δίνει τον τόνο για τη συνέχεια, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ώστε η επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων στην αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει συντονισμένα και να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχα διλήμματα αυτά που είχαν τεθεί και στις εκλογές αναμετρήσεις του 2012. Πάντως, στη Ν.Δ. δεν λείπει η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει στη συνοχή του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στην ισορροπία της κυβέρνησης ο νέος γύρος αποκαλύψεων για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ