Ευρωεκλογές σαν εθνικές

Η κυβέρνηση, διά των Βορίδη και Βενιζέλου, προτάσσει το δίπολο σταθερότητα ή αστάθεια τόσο στο εσωτερικό, προς τον λαό και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, όσο και προς το… εξωτερικό.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΣε μια προσπάθεια να ανακόψουν την καθοδική πορεία της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σπεύδουν τώρα να δώσουν στις ευρωεκλογές χαρακτηριστικά εθνικής αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα, έτσι όπως τίθεται από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στο εσωτερικό, είναι πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια, ενώ το ίδιο μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει και στον ευρωπαϊκό περίγυρο ο Αντ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα μιλήσει στo Forum Business Europa και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προβάλει, πέραν της προόδου του προγράμματος που έχει επιβάλει η τρόικα, τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας εάν δεν υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών από την πλευρά των εταίρων της Ε.Ε.

Το κρίσιμο Eurogroup

Στο ίδιο μήκος αναμένεται να κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν ξανά οι αποκλίσεις και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών. Στη βελγική πρωτεύουσα θα είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ο οποίος θα μιλήσει στην ημερίδα του ΕΛΚ με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό, το δίλημμα πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια μετά τις ευρωεκλογές έθεσαν από τη Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μ. Βορίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Κ.Ε., με πανομοιότυπο τρόπο. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές έχουν σημασία αναφορικά με τα πολιτικά μηνύματα που θα δώσει το αποτέλεσμα και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος είναι να κάνουμε το πολιτικό λάθος και να δημιουργήσουμε πολιτική αστάθεια, συνθήκες κυβερνητικής κρίσης, να φέρουμε ουσιαστικά ανάστροφη πορεία, σε αυτό που έχουμε καταφέρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Η νέα γραμμή της κυβέρνησης, που καθορίστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο την Παρασκευή, έχει τριπλή στόχευση:

1) Να ανακοπούν η φυγή των ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και η συνεχής δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που επιτείνει το κλίμα ηττοπάθειας στις τάξεις της κυβέρνησης και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφαλή (βραχεία με 0,6% στη μέτρηση της Alco στο «Πρώτο Θέμα», 0,8% της Metron Analysis στο «Εθνος της Κυριακής» μέχρι και 5% στη μέτρηση της Palmos για το TVXS).

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση εμφανιζόταν απολύτως βέβαιη για τη μακροημέρευσή της, θέτοντας μάλιστα ως στόχο την εξάντληση της τετραετίας ώστε να επιδείξει, όπως έλεγε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μετρήσιμα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

Κυβερνητική προσγείωση

Ωστόσο, υπό την πίεση των εξελίξεων που το τελευταίο διάστημα ήταν αρνητικές για την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, κρίθηκαν επιβεβλημένες η προσγείωση στην πραγματικότητα και η φόρτιση εκ των προτέρων του αποτελέσματος της κάλπης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τους ΟΤΑ και τις περιφέρειες, στο κυβερνητικό σχήμα και στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και οι εντυπώσεις μοιρασμένες.

2) Παράλληλα με την προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιδιώκουν να συσπειρώσουν τις τάξεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, όπου οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υπουργούς κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, οι δε βουλευτές κινούνται πλέον με γνώμονα τα πολιτικό τους μέλλον. Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων από τους αγρότες αναμένεται να ανοίξει καινούργιο γύρο επιθέσεων κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

3) Το ενδεχόμενο οι ευρωεκλογές να γίνουν καταλύτης πολιτικής ανατροπής, έχει αποφασίσει να προβάλει η κυβέρνηση και στον ευρωπαϊκό περίγυρο. Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της τρόικας και το παρατεινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 έχουν διαλύσει τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό που ήθελε όλες τις εκκρεμότητες να κλείσουν στο σημερινό Eurogroup και η κυβέρνηση να πάει απερίσπαστη στο εκλογικό ραντεβού τον Μάιο.

Εάν οι πιέσεις από τους εταίρους και δανειστές συνεχιστούν για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του προγράμματος μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά να μετατεθούν οι αποφάσεις για το χρέος το καλοκαίρι, όπως άφησε να εννοηθεί από το Νταβός ο επίτροπος Ολι Ρεν, η κυβέρνηση θα βρεθεί διπλά εκτεθειμένη. Ο κ. Στουρνάρας έχει εντολή του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και παράλληλα να τονίσει την κρισιμότητα των πολιτικών περιστάσεων.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ