Θα πάρει την Ελιά «Το Ποτάμι»;

Φωτογραφία: Κατερίνα Μαυρώνα/FosPhotos
Πρωτοσέλιδο στις περισσότερες εφημερίδες είναι σήμερα ηίδρυση της νέας πολιτικής κίνησης του Σταύρου Θεοδωράκη «Το Ποτάμι» το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται «κόμμα – έκπληξη» και προβάλλεται ως αντίπαλο δέος της Ελιάς. Πλήθος και οι πολιτικές αντιδράσεις θετικές και αρνητικές. 

 Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με την οποία συνεργαζόταν ο γνωστός δημοσιογράφος, έχει επιλέξει τον τίτλο: Οι «Άλλοι Πρωταγωνιστές» πέρασαν «το Ποτάμι». ΗΕφημερίδα των Συντακτώναναφέρεται σε «Νέο κόμμα-έκπληξη», ενώ η Ελευθεροτυπία σχολιάζει ότι «Ξεράθηκε η Ελιά, φτιάχτηκε το Ποτάμι». Η Καθημερινή αναφέρει στην πρώτη της σελίδα με ουδέτερο τρόπο την είδηση «Το Ποτάμι-νέο κόμμα στις Ευρωεκλογές», ενώ η Δημοκρατία αναφέρει δεικτικά ότι «Εγενήθη Σωτήρ με τις ευλογίες του ΜΕΓΚΑ». Ο Ελεύθερος Τύποςκάνει λόγο «Κόμμα – έκπληξη από τον Σταύρο Θεοδωράκη στις ευρωεκλογές». Οι «Πρωταγωνιστές» γίνονται «Ποτάμι» για τις ευρωεκλογές, αναφέρει το ηλεκτρονικόΒΗΜΑ ενώ ο τίτλος του Real.gr είναι: «Την Ελιά την πήρε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ».

Η παρουσίαση του «Ποταμιού» ως το αντίπαλον δέος της "Ελιάς" ενισχύθηκε από την πληροφορία ότι στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε γίνει πρόταση να παίξει ηγετικό ρόλο στη κίνηση των 58, αλλά αυτός επέλεξε να κινηθεί μόνος. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Νίκος Μπίστης μέσω facebook το καλοκαίρι είχε υπάρξει συνάντηση με το δημοσιογράφο στο πλαίσιο της κίνησης ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν καταλήξαμε αλλά ήταν προφανές ότι υπήρχε διάσταση απόψεων». 

«Ο Σταύρος εξέθεσε το σχέδιο που από χθες υλοποιεί. Τα βασικά σημεία ήσαν τα εξής: καμία σχέση με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Κατευθείαν επαφή με τους πολίτες μέσω των social media. Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις του Πέπε Γκρίλο - που ήταν της μόδας εκείνες τις μέρες - τόνισε ότι η εκλογική πρακτική του αποτελεί παραταύτα παράδειγμα προς μίμηση. Μας είπε ότι το όποιο εγχείρημα πρέπει να εμφανιστεί λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μην φθαρεί παίρνοντας θέση σε ζητήματα ακανθώδη, εν μέσω της κρίσης.
Του αντέτεινα τα γνωστά: ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην πολιτική, ότι η μιντιακή δημοκρατία είναι προβληματική, ότι το πράγματι νέο είναι συνδυασμός του νέου σε ιδέες και πρόσωπα και του παλιού που δοκιμάστηκε και άντεξε» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης και εξηγεί πως την επόμενη ημέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε την πρόταση και είπε ότι «θα παρακολουθήσει και θα στηρίξει από κάποια απόσταση το όποιο ενωτικό εγχείρημα, στο βαθμό που θα συμφωνεί μαζί του».

Σε συνέντευξή του στο tvxs.gr, o Νίκος Μπίστης, απαντώντας για το αν μπορεί να υπάρξει σύγκληση ή συνεργασία με «Το Ποτάμι» τονίζει «να δούμε πρώτα τις θέσεις της κίνησης». Ωστόσο, η προσωπική του άποψη είναι ότι «δεν χρειάζονται πολλές κεντροαριστερές. Μεγάλη συσπείρωση χρειάζεται». Στο σημερινό μήνυμά του μέσω facebook αναφέρει ότι «για  ευνόητους λόγους δεν μπορώ να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Όμως στην Δημοκρατία όλα τα λουλούδια πρέπει να μπορούν να ανθίσουν, αν έχουν κάτι να πουν. Με την σειρά μου και εγώ θα παρακολουθήσω το εγχείρημα του Σταύρου αλλά είναι αυτονόητο ότι θα εργαστώ για την επιτυχία της Ελιάς».

Οι πολιτικές αντιδράσεις

«Στην Ελλάδα έχουμε το χαρακτηριστικό να έχουμε μικρά ποτάμια και να μην πλημμυρίζουν και εύκολα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό επισήμανε ότι «ο καθένας κρίνετε όχι από τις φιλοδοξίες του, ούτε από το περιτύλιγμά του, αλλά από την ουσία αυτών που λέει. Αυτό που παρουσιάζει ως θέσεις, από το πρόγραμμά του». «Πολλές φορές», πρόσθεσε, «έχουμε δει διάφορους διάττοντες αστέρες της δημόσιας ζωής, έτσι όπως εμφανίζονται, έτσι σύντομα να εξαφανίζονται».

Δήλωσε ακόμη ότι το «Ποτάμι» δεν φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μια στιγμή που ο κόσμος έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα να αντιμετωπίσει. Τα προβλήματά του είναι πάρα πολύ πραγματικά. Άρα δεν ξέρω κατά πόσο πρωτοβουλίες, κινήσεις οι οποίες δεν μπορούν να απαντήσουν στα μείζονα, δεν μπορούν να ιεραρχήσουν πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κυρίαρχη, την ασκούμενη πολιτική, δεν νομίζω ότι έχουν πολύ μέλλον».
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η ανακοίνωση της κίνησης από τον Σταύρο Θεοδωράκη σχετίζεται με το ναυάγιο της «Ελιάς». «Ούτε το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω αν έχει σχέση ότι αυτή η υποψηφιότητα εμφανίστηκε την επομένη της διάλυσης αυτής της προσπάθειας, από τα διάφορα συντρίμμια της Κεντροαριστεράς που δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτό μένει να αποδειχθεί».
Με επικοινωνιακούς όρους το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη θα έχει καλύτερη τύχη από την Πρωτοβουλία των «58» εκτίμησε σε δηλώσεις του ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ μεταξύ άλλων ευχήθηκε καλή δύναμη στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πάει στο ψηφοδέλτιό του.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)