Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Βουλή να καταψηφίσει τον Κώδικα Μετανάστευσης



Με δημόσια παρέμβασή του από το Στρασβούργο, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίσουν τον Κώδικα Μετανάστευσης, διότι θα αποδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ενισχύσει την ατιμωρησία.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος, η τροποποίηση του άρθρου 19 του μεταναστευτικού κώδικα, με την οποία θα επιτρέπεται η απέλαση μεταναστών, που έχουν καταγγείλει ψευδώς ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικής ή παράνομης βίας από όργανα της επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «απερίσκεπτη».

Με τον νέο Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση, μετατίθεται, σύμφωνα με τον επίτροπο, το βάρος της απόδειξης των καταγγελιών στους μετανάστες και προετοιμάζεται το έδαφος για απελάσεις μεταναστών, που ναι μεν υπέστησαν ρατσιστική βία, αλλά δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Η τροπολογία αυτή θα ενισχύσει επίσης την ατιμωρησία, σημειώνει ο επίτροπος, δεδομένου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι μετανάστες θα αποφύγουν να καταγγέλλουν περιπτώσεις κακομεταχείρισής τους από τα όργανα της επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Υποστηρίζοντας ότι «δεν βλέπει την ανάγκη για να περάσει μία τέτοια διάταξη» ο επίτροπος καλεί το ελληνικό κοινοβούλιο να απορρίψει αυτή την τροπολογία και, αντ΄ αυτής, να υιοθετήσει έναν κώδικα μετανάστευσης που θα ενισχύσει, αντί να αποδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που είναι θύματα ρατσιστικής ή άλλης παράνομης βίας.

Υπενθυμίζεται η συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή ήταν επεισοδιακή, καθώς απεσύρθη και επανακατατέθηκε αρκετές φορές προκαλώντας εντάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ του υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη (ΝΔ) και του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ).

«Άγνοια» δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών 

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, δήλωσε «άγνοια» για τις δηλώσεις του επιτρόπου.

Ερωτηθείς για το «μέλλον» της επίμαχης διάταξης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας επιμένοντας ωστόσο στην ορθότητα των θέσεών του.

Όπως είπε, θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των «λαθρομεταναστών» και να ικανοποιούνται οι ένστολοι.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ