Υπουργοί εναντίον πλεονάσματος

 Έξαλλοι εμφανίζονται υπουργοί με τον Στουρνάρα, που πανηγυρίζει για τη διανομή των ψίχουλων του πλεονάσματος. Το σήμα που δίνει η κυβέρνηση θυμίζει το «Τσοβόλα, δώστα όλα» και φαίνεται πως ακολουθεί τακτικές... Μαυρογιαλούρου, χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν, λένε χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον τρεις υπουργοί φοβούνται ότι το πράγμα θα ξεφύγει εν όψει ευρωεκλογών, αλλά και λόγω των διαφωνιών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Αν νομίζουν ότι με τα πεντακοσάρικα πριν από τις ευρωεκλογές θα κερδίσουμε ψήφους, είναι γελασμένοι. Δεν θυμούνται τι έπαθε ο Σημίτης το 2003;» διερωτάται κορυφαίος υπουργός, που διαφωνεί με την τακτική διανομής του πλεονάσματος και τους πανηγυρικούς τόνους που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.
Στελέχη του φιλελεύθερου μπλοκ στο κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η διανομή του πλεονάσματος θυμίζει παλαιοκομματικές πρακτικές και λογικές και πως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη ροπή προς την άκριτη διανομή πόρων και υποσχέσεων που έχουν συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές ωσάν να μην διδάχθηκαν τίποτε από την κρίση. «Ακόμα και εάν ο στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, επικοινωνιακά δίνεται η εντύπωση ότι γυρνάμε πίσω στις δεκαετίες του άκρατου λαϊκισμού», έλεγε κορυφαίος υπουργός.
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω ιδεολογικής οπτικής και όχι συγγένειας, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης, θεωρούν πως δεν πρέπει η κοινωνία να αισθανθεί ότι δεν θα συνεχιστεί το νοικοκύρεμα και πως θα ανοίξουν οι κρουνοί των παροχών. «Η μεσαία τάξη καταστρέφεται από τη φορολογία και εμείς πάμε να δώσουμε 500 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς να λογαριάζουμε τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας», λέει στέλεχος του Μητσοτακαίικου.
«Τα χρήματα έπρεπε να δοθούν για την ελάφρυνση των φορολογουμένων και όχι για κατανάλωση από τους συνταξιούχους», σύμφωνα με τα όσα πιστεύει ο υιός Μητσοτάκης, ο οποίος, με τους χειρισμούς του, κατάφερε να κάνει χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο χωρίς να επωμιστεί προσωπικό πολιτικό κόστος – ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Ο ίδιος φοβάται ότι πλέον με τον νέο κύκλο απολύσεων θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα και πως με την τακτική παροχολογίας που ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει κανένα μέτρο.
«Μπορεί όντως να μην προβλέπονται νέα μέτρα, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί ή να προκύψουν και νέα, αν δεν βγουν οι προβλέψεις, όπως παραδείγματος χάριν για τα φάρμακα ή για τις ομαδικές απολύσεις» και οι βουλευτές θα αρνούνται να ψηφίσουν, αφού η κοινωνία έχει λάβει το μήνυμα ότι «μοιράζουμε επιταγές», λέει σε συνεργάτες του.
«Να δούμε πώς θα μαζέψουμε την κοινωνία, που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι εποχές που οι κυβερνήσεις έδιναν παροχές από δανεικά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», λένε στελέχη της Ν.Δ., που αντιλαμβάνονται ότι η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση οδηγεί σε «φαύλο κύκλο». «Στέλνουμε κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι μπορεί να δώσει στις ευάλωτες ομάδες, αφού εκείνοι το έχουν στο DNA της ιδεολογίας τους», παραδέχονται στη Συγγρού.Επιχείρηση «μάντρωμα βουλευτών» από το Μαξίμου

Όμως τώρα το μέλημα του Μαξίμου είναι να «μαντρώσει» τους βουλευτές, έστω και με «τερτίπια», για να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο, αφού οι «αλχημείες» δεν πιάνουν. Εκβιαστικά, με τρία άρθρα και ως κατεπείγον, το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο παιχνίδι του εκβιασμού έχει ενταχθεί και η ρύθμιση για τη διανομή του πλεονάσματος, που θα μπει στο ίδιο άρθρο με τις μεταρρυθμίσεις για το γάλα και τα υπόλοιπα άρθρα όπου υπάρχουν διαφωνίες.
Το κλίμα είναι παράξενο, όπως παραδέχονται στην κυβέρνηση, αφού μέχρι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα φαρμακεία. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις μαζί με μικρές αλλαγές που θα κάνουν ώστε να μπορούν τα περισσότερα στελέχη να κάνουν «κωλοτούμπα».
Τα στελέχη του Σαμαρά υπενθυμίζουν, πάντως, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι η διανομή του πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε και πως θα αλλάξει η πολιτική. Θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για τους δικαιούχους του πλεονάσματος αλλά πως είναι υπερβολικές οι ενστάσεις που διατυπώνονται, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχει δώσει σήμα ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το οικονομικό επιτελείο για να δοθούν παροχές.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)