Πίσω από τις «κουΐντες» του πολυνομοσχεδίου


Λευτέρης Γαλανός. 

Την ώρα που το καφενείο της Βουλής, οι διάδρομοι και το εντευκτήριο είναι γεμάτα με εκπροσώπους των συντεχνιών όλων των κλάδων που πλήττονται από την απελευθέρωση που επιφέρει με σαρωτικό τρόπο το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» σε μία σειρά από επαγγέλματα, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να… στρογγυλέψουν και να αμβλύνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει «βέτο» όχι μόνο στις ρυθμίσεις που αφορούν το γάλα αλλά και σε άλλες διατάξεις, όπως εκείνη για τη μείωση της φορολόγησης στις υπεράκτιες εταιρίες (off shore) κατά 15% για την οποία ζητά την απόσυρση της.

Υπό το βάρος της παραίτησης του Μ. Χαρακόπουλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές της ΝΔ δέχονται σφιχτό πρέσιγκ από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων προκειμένου να μεταφέρουν στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη τα αιτήματα τους σε μία απέλπιδα προσπάθεια να γίνουν κάποιες διορθώσεις έστω και την ύστατη ώρα.

Στο θέμα του γάλακτος, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κινείται στην ίδια γραμμή με τον Μ. Χαρακόπουλο καθώς αν και είχε συμφωνηθεί  να ορίζεται ότι «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου», η διάταξη όπως έχει έρθει προς ψήφιση προβλέπει ότι «υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών κατά τις προβλέψεις του ενωσιακού δικαίου». Επιπλέον, μία ακόμη βασική ένσταση αποτελεί η λέξη «τουλάχιστον» για τους βαθμούς θερμικής επεξεργασίας για το παστεριωμένο μικρής διάρκειας. Γι’ αυτό και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχ. Κασσής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση αν το περιεχόμενο της δεν είναι ίδιο με το πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. «Όσοι θέτετε το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση, την ευθύνη έχετε εσείς και όχι οι βουλευτές» είπε προς τα υπουργικά έδρανα. Την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων για το γάλα ζήτησε και ο Θ. Μωραίτης. Για το ΠΑΣΟΚ πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης έχει καταστεί το "κόκκινο πανί".

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν εγείρει θέμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (θέμα το οποίο σηκώνει ψηλά στην ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ) παρά το γεγονός ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνει ότι θα υπάρξει «ενδεχόμενη απομείωση της περιουσίας του ΤΧΣ από τη δυνατότητα οι τιμές διάθεσης των μετοχών αυτού ή κάλυψης των μετοχών, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες, να είναι χαμηλότερες της τιμής κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Ενδιαφέρον έχει τι έλεγε ο Γ. Παπανδρέου για τις τράπεζες στις 31 Οκτωβρίου 2011, λίγο πριν παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία σε ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ που μιλούσε ακόμη και για κρατικοποίηση – εθνικοποίηση των τραπεζών, χειροκροτούμενος τότε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«…Και εφόσον χρειαστεί, να στηρίξουμε τις Τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό - αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές. Κοινές μετοχές, σημαίνει ότι ο πλούτος θα παραμείνει πλούτος των Ελλήνων πολιτών και θα κερδίσουν όλοι από τέτοιες κινήσεις, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι μόνον εκείνοι που συνήθιζαν να κερδίζουν μέχρι σήμερα και οι οποίοι, βέβαια, φυσιολογικό είναι να ενοχλούνται.

Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από ένα στάδιο κρατικοποίησης, εθνικοποίησης αν θέλετε, να εξυγιανθούν, για να αποδοθούν αργότερα πάλι σε ιδιώτες επενδυτές. Αυτή όμως θα είναι μια ευεργετική διαδικασία και για τις Τράπεζες και, βεβαίως, δεν θα είναι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά σε όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων…»

Το ΠΑΣΟΚ πάντως για να ψηφίσει έθεσε ως προϋπόθεση να κατατεθεί η επιστολή Αλμούνια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στη Βουλή κατά την αυριανή συζήτηση την επιστολή Αλμούνια. Μέσω της επιστολής αυτής – όπως είπε – «η συμμετοχή ή η σταδιακή απεμπλοκή του ΤΧΣ από τις τράπεζες γίνεται με βάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα και αφορούν και τις κρατικές ενισχύσεις. Εξ ου και η εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)