Εργασιακή… ομερτά από Σαμαρά

Ενοχο σιωπητήριο σάλπισε η κυβέρνηση για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», ότι η συμφωνία της με την τρόικα περιλαμβάνει το ξερίζωμα των λίγων δικαιωμάτων που είχαν απομείνει στους εργαζομένους

Του Νίκου Σβέρκου

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΜε την επιβολή «σιωπητηρίου» στα στελέχη της επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τον θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την τρόικα. Στο φύλλο της Δευτέρας η εφημερίδα μας έφερε στο φως τις λεπτομέρειες και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών στον τομέα των εργασιακών, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο, με τον σχεδιασμό να φτάνει μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014.

Τι κι αν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών προδιαγράφουν έναν εργασιακό μεσαίωνα; Τα κυβερνητικά στελέχη ασκούνται τα τελευταία 24ωρα στη σιωπή και την αισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας, που δεν περιορίζεται στα εργασιακά, παραμένει άγνωστο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας να δοθεί στη δημοσιότητα αφού περάσει ο «σκόπελος» των ευρωεκλογών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό κόστος και να μην αμφισβητηθούν οι πανηγυρισμοί για το κοινωνικό μέρισμα.

Οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων ακολουθούν ευλαβικά τη «γραμμή» που διαμόρφωσαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας, και αποφεύγουν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, επίσημο ή ανεπίσημο, για το θέμα. Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ζητούν από βουλευτές της συμπολίτευσης να κρατήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν να δουν τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα. Και την ίδια ώρα που έχει συμφωνηθεί ένα νέο μνημόνιο με τους δανειστές, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια» και πως «αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν».

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» της Δευτέρας προκάλεσε όμως την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του πρόεδρου του και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κατέθεσε την ίδια ημέρα επίσημο αίτημα στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να δοθεί στη δημοσιότητα το «Μνημόνιο 2014».

«Η αποκάλυψη της “Εφημερίδας των Συντακτών” βάζει τέλος στα ατέλειωτα ψέματα του κ. Σαμαρά και στους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο» ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαφές ότι ορισμένοι θα θέλανε να πάνε στις κάλπες χωρίς να ενημερώσουν ούτε τον λαό ούτε τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου τονίζει μάλιστα ότι παράλληλα η κυβέρνηση «συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι με το πρωτογενές πλεόνασμα σε βάρος του ελληνικού λαού και εν όψει των εκλογών του Μαΐου», ενώ εκτιμά ότι το εν λόγω κείμενο στα αγγλικά που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» «αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου, το οποίο έχει συνταχτεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων».

Οσον αφορά πάντως την ουσία του πολυνομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν παρουσιάζει στον ελληνικό λαό τι συμφώνησε με τους δανειστές. «Πρόκειται για μια μεθόδευση που επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις» συνέχισε η Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι «ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας προβάλλει, ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας θα υποστούν βαρύ πλήγμα». Ξεκαθάρισε δε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία» και σημείωσε ότι «κάθε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλει να αντιστοιχηθεί με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
 Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ