Ηπιαν τις αλλαγές μονορούφι

Ικανοποιητικές βρήκαν οι διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για το γάλα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι έγινε και για τις άλλες ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως τα φάρμακα και τα φωτοβολταϊκά.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Με ένα καλό ανακάτεμα της ρύθμισης για το γάλα, λίγες ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με την επίμαχη διάταξη, προσπαθεί να… σφίξει την κοινοβουλευτική της συνοχή η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του (την 3η από τη συμφωνία του πακέτου με την τρόικα), προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες προ ημερών είχε χαρακτηρίσει «παραφωνίες», λέγοντας ότι «οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».

Η τροπή που πήρε η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το γάλα έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε πάρει εξ αρχής πάνω του το νέο πακέτο, ανακοινώνοντας μάλιστα την «επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» την Τρίτη 18 Μαρτίου.

Τρεις ημέρες αργότερα, και ενώ ήταν στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις πρώτες αντιρρήσεις που είχαν εκδηλωθεί τόνιζε ότι «είναι άδικο αλλά είναι και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες».

Με νέα διατύπωση

Χθες όμως, μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων τόσο στις τάξεις της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ και αφού είχαν αποβεί άκαρπες όλες οι προσπάθειες για συμβιβαστική λύση μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς υποχρεώθηκε σε στροφή και έδωσε τη συγκατάθεσή του για αλλαγές στη βάση της πρότασης Τσαυτάρη-Χαρακόπουλου. Η προαναγγελία επαναδιατύπωσης της ρύθμισης αποτέλεσε το έναυσμα για τη συντονισμένη υποχώρηση των αντιδράσεων από τους βουλευτές. Ωστόσο, η νέα διατύπωση απέχει πολύ από τις απόψεις των «ανταρτών».

Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του και κατ” ιδίαν συνομιλία με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στο περιθώριο της σύσκεψης του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης. Στη συνάντηση των δύο εταίρων συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής και κυρίως τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από πιθανές διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίσθηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη στάση των βουλευτών Μ. Κασσή και Θ. Μωραΐτη ήταν ανησυχητική. Ανάλογα μηνύματα όμως είχε ο κ. Σαμαράς και από τους συνεργάτες του στη Βουλή, τον γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Αθ. Μπούρα, για τους διαφωνούντες της Ν.Δ.

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς έδωσε εμμέσως χαρακτήρα έκκλησης στους βουλευτές να ψηφίσουν το πακέτο: «Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει. Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».

Το απόγευμα μετά την ενημέρωση των βουλευτών της Ν.Δ. από τον Κ. Χατζηδάκη και τον Αθ. Σκορδά οι τόνοι έπεσαν, ωστόσο όλοι περιμένουν να δουν τη ρύθμιση διατυπωμένη στο νομοσχέδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, που είχε εναντιωθεί στην αρχική διάταξη, δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας ότι «αποτράπηκαν τα χειρότερα» και προέβλεψε ότι με τη νέα διατύπωση η ρύθμιση θα ψηφιστεί αν και δεν καλύπτει -όπως είπε- απολύτως τις απόψεις των παραγωγών.

Πάντως λιγότερο ενθουσιώδεις ήταν οι βουλευτές Γ. Βλάχος, Γ. Στύλιος, Γ. Καράμπελας και Α. Κοντός.

Στις άλλες ρυθμίσεις που επίσης προκάλεσαν αντιδράσεις (φάρμακο, φωτοβολταϊκά κ.ά.) έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με ενημερωτικές συναντήσεις των βουλευτών και των συναρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου δέχτηκαν τις εισηγήσεις των βουλευτών στα θέματα της αρμοδιότητάς τους, ωστόσο, οι όποιες βελτιώσεις δεν θα αλλάξουν την ουσία των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι «το κύμα έχει εκτονωθεί και η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία στη Βουλή». Πάντως ενδεικτικό της πίεσης που δέχτηκε η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι έσπευσε χθες να δώσει στους βουλευτές το προσχέδιο του νομοσχεδίου.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)