Η (πολυ)εργαλειοθήκη του Γιάννη του Μάστορα

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που ανήγαγε σε προαπαιτούμενα τις προτάσεις… μέσω ΟΟΣΑ, καταστρέφοντας ολόκληρους κλάδους, «για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία»!

Των Κ. Τσάβαλου, Μ. Χριστοδούλου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΜε «δούρειο ίππο» την τρόικα η κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, οι οποίες στοχεύουν στην πλήρη διάλυση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και στη μεταφορά του τζίρου και των κερδών τους στις πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «περάσει» τα εξοντωτικά για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας μέτρα (λιανεμπόριο, τρόφιμα, γάλα, φάρμακα, τουρισμός κ.ά.), έβαλε… μπροστά την τρόικα, καθιστώντας ουσιαστικά τις περίπου 250 μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ.

Ναι μεν, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν αντικείμενο της συνολικής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών, όμως σε καμιά περίπτωση η μελέτη του διεθνούς οργανισμού δεν ετέθη ως προϋπόθεση από την πλευρά της τρόικας για την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης, πριν η ίδια η κυβέρνηση τη βάλει στο τραπέζι.

Οι απ’ έξω

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δόγματος «στην Ελλάδα δεν προχωράει τίποτα, αν δεν μας το επιβάλουν οι ξένοι», προτίμησε να ξεπουλήσει συνολικά την υπόθεση της «εργαλειοθήκης» και όχι να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που σαφώς υπάρχουν σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ συντάχθηκε με τη σφραγίδα του Οργανισμού και τη γραφίδα του ΙΟΒΕ και πέντε ντόπιων δικηγόρων και οικονομικών συμβούλων, που ανέλαβαν ως υπεργολάβοι τη δουλειά και θα μοιραστούν το 1 εκατ. ευρώ της σύμβασης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του «Σκάι», αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που ανήγαγε σε προαπαιτούμενο την «εργαλειοθήκη», προκειμένου να διευκολυνθεί ο «οδοστρωτήρας» συνολικά στην αγορά. «Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε, προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο. Είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, για να απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ψαλίδι παντού

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε «παράθυρο» για νέες περικοπές στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν με πολύ υψηλότερο κόστος από τον μέσο όρο του Δημοσίου». Οι περικοπές αυτές αποτελούν μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την τρόικα όπως επίσης και η παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – σημείο το οποίο απέκρυψε η κυβέρνηση, όχι όμως και οι δανειστές που το υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές και από το 2016 η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της με αυτόν τον τρόπο. Αναφερόμενος στο αίτημα της Ελλάδας για άμεση έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν το θέμα στο μεθεπόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί. «Μίνιμουμ στόχος μας είναι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να έχουμε μια, έστω και ελαφρά, μείωση επιτοκίου, το οποίο έχει πέσει ήδη αρκετά, και κυρίως να έχουμε μετατόπιση προς τα πίσω χρονικά χρεολυσίων» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)