Με προβάδισμα 3 μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue. Η αδιευκρίνιστη ψήφος εμφανίζει μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο. Αντίθετα, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές.


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – Ανοίγει η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue

Του Τάσου Τσακίρογλου

5_a
5_cΗ «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue. Σ’ αυτό καταγράφονται η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου και η γνώμη τους για την αποχή.

5_b* Στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες διευρύνει το προβάδισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ (19,5% από 15,5% τον Μάρτιο) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (16,5% από 15,5% τον Μάρτιο) στην κούρσα προς τις ευρωεκλογές. Στην κατάταξη ακολουθούν: η ΕΛΙΑ με 5,5% (ΠΑΣΟΚ 3,5% τον Μάρτιο), το Ποτάμι με 5% (7%), το ΚΚΕ με 4,5% (5%), η Χρυσή Αυγή με 4% (4,5%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5% (2,5%), η ΔΗΜΑΡ με επίσης 2,5% (1,5%), ο ΛΑΟΣ με 1,5%, το ΕΠΑΜ με 1% και τα «Λοιπά» με 1%.

* Η αδιευκρίνιστη ψήφος εμφανίζει μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο και βρίσκεται στο 36,5% (41%). Σ’ αυτήν αθροίζονται: 16,5% αναποφάσιστοι, 10,5% δηλώνουν «δεν ψηφίζω», 3% «Λευκό-άκυρο» και 6,5% «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

* Στην «παράσταση νίκης» η Νέα Δημοκρατία κλείνει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον Μάρτιο (52% – 33%) και η διαφορά τους βρίσκεται σήμερα στο 46%-39%, ενώ το 15% λέει «Κανένας/χωρίς γνώμη». Το 13% εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με μεγάλη διαφορά», έναντι μόλις 2% που πιστεύει το ίδιο για τη Ν.Δ. Το 36% εκείνων που πιστεύουν ότι η αναμέτρηση θα κριθεί στα… πέναλτι, δηλαδή «με μικρή διαφορά», τάσσονται υπέρ της Ν.Δ. και το 33% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

* Αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι ερωτηθέντες για τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, από το 64% του Μαρτίου στο 69%, ενώ αντίστοιχα μειώνονται όσοι δηλώνουν αδιάφοροι (από το 36% στο 31%). Τα ποσοστά για τις ευρωεκλογές δείχνουν οριακή αύξηση του ενδιαφέροντος.

* Απολύτως βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών δηλώνουν το 78% (έναντι 73% του Μαρτίου), ενώ μειώνεται (από το 26% στο 20%) το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν «αβέβαιοι». Αντιστοίχως, βεβαιότητα για συμμετοχή στις ευρωεκλογές δηλώνει το 71% (από 66% τον Μάρτιο), ενώ μειώνεται το ποσοστό των «αβέβαιων» από 32% σε 27%.

* Οι εκλογείς εκτιμούν σε ποσοστό 56% ότι το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν σε δύο Κυριακές, ένα μήνα μετά το Πάσχα, θα αυξήσει το ποσοστό της αποχής, ενώ το 35% υποστηρίζει το αντίθετο. Ενα 9% δεν εκφράζει γνώμη.

…………………………………………….

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Εταιρεία: PUBLIC ISSUE (A.M. ΕΣΡ: 8). Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα των Συντακτών
Τύπος και μέθοδος:
Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
Περιοχή: Πανελλαδική
Δείγμα: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.006 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 14-15,20-21,36-39.
Χρόνος διεξαγωγής: 1-8/4/2014
Μέθοδος δειγματοληψίας:
Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
Δειγματοληπτικό σφάλμα:
Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%.
Προσωπικό έρευνας πεδίου:
Εργάστηκαν 20 ερευνητές και 3 επόπτες
Σημείωση: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ