Πολιτικός τζόγος Σαμαρά με το θέμα του χρέους

Ο πρωθυπουργός περιμένει την επικείμενη ανακοίνωση της Eurostat και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου για να ανοίξει τη συζήτηση για μετακύλιση των χρεολυσίων και μείωση των επιτοκίων, θέμα το οποίο προβλέπεται να εκμεταλλευτεί στις εκλογές του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στις βασικές πτυχές του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης» που θα παρουσιάσουν.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤην ατζέντα της κυβέρνησης με ορίζοντα τις εκλογές του Μαΐου άνοιξε με συνέντευξή του στο Bloomberg o πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. «Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση του χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο» αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο.

Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει κάθε συγκεκριμένη αναφορά στην ελάφρυνση, ωστόσο εμφανίζεται σίγουρος ότι «το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα» και διαβεβαιώνει ότι έτσι «θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας, χωρίς δανεισμό». Για να επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα όμως θα πρέπει να μετατεθούν τα τοκοχρεολύσια ή ένα μεγάλο μέρος αυτών, καθώς το 2015 τα χρεολύσια είναι 16 δισ. ευρώ και οι τόκοι 5,8 δισ. ευρώ.

Είναι αδύνατον

Χωρίς ρύθμιση είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν αυτές οι υποχρεώσεις και ταυτόχρονα η χώρα να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα. Σήμερα η κυβέρνηση περιμένει την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από τη Eurostat. Με βάση τη μεθοδολογία και τα στοιχεία που έχουν δοθεί εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στους υπολογισμούς της τρόικας είναι 1,4 δισ. ευρώ. Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το Euro Working Group όπου αναμένεται να εγκριθεί η σταδιακή εκταμίευση της δόσης, ενώ θα συζητηθεί και το αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά και στις 29 Απριλίου θα συζητηθεί στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Οι βασικές πτυχές του σχεδίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης», έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Το πρόγραμμα, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, το ελληνογερμανικό ταμείο στα πρότυπα του KfW, το ΕΣΠΑ και τα νέα προγράμματα των συστημικών τραπεζών, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάταξης. Οι δύο εταίροι περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat και στη συνέχεια την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 5 Μαΐου.

Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο, σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εξεταστεί, η απόφαση του Eurogroup θα δίνει το έναυσμα για την έναρξη της συζήτησης για μετακύλιση των χρεολυσίων (για το σκέλος των χρεών προς τις χώρες της Ε.Ε.) και τη μείωση των επιτοκίων.

Η διατύπωση θα είναι γενική, καθώς καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει παραμονές των ευρωεκλογών να επανέλθει το ελληνικό πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη. Εντούτοις μια θετική αναφορά στην προοπτική ελάφρυνσης είναι ευπρόσδεκτη από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις εκλογές του Μαΐου με την ατζέντα της οικονομίας. Και στη συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την ατζέντα έβαλε, παίζοντας το χαρτί της πρώτης εξόδου στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για νέα έκδοση ομολόγου» καθώς, όπως εξήγησε, «στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο».

Αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι η χώρα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές εκλογές και την «πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσουν» όπως χαρακτηριστικά λέει. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αποσταθεροποίηση θα ήταν να χάναμε με μεγάλη διαφορά στις προσεχείς εκλογές, αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί».

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων, με τις πρώτες εντυπώσεις από τις ευρωλίστες των κομμάτων. Κυρίως όμως περιμένουν να δουν πώς θα αποτυπωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε παράλληλα με την καμπάνια θετικών ειδήσεων για την οικονομία να μπει σε κίνηση και η επιχείρηση αμφισβήτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ