Σε ελληνικά χνάρια η διεθνής οικονομία



Μήπως η παγκόσμια οικονομία οδεύει κι αυτή στα… χνάρια χρέους της Ελλάδας; Οι αριθμοί, πάντως, δείχνουν ότι η σκιά της κρίσης του 2008 μάλλον δεν έχει φύγει ακόμα. Ο υπερδανεισμός σε διεθνές επίπεδο καλά κρατεί, η ύφεση αφήνει τα σημάδια της καθημερινά, η ανάπτυξη – όπου υπάρχει – είναι αναιμική, οι αναδυόμενες και οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν τις δικές τους παθογένειες, ενώ στις ΗΠΑ φοβούνται πλέον ακόμα και κραχ στο χρηματιστήριο.

Η Ελλάδα δέχθηκε κόκκινη κάρτα από τις περιβόητες «αγορές», όταν το χρέος της ξεπέρασε το 140% του ΑΕΠ το 2010. Ήδη, μάλιστα, τα καμπανάκια είχαν αρχίσει να χτυπάνε δυνατά από το 2009, όταν ήταν στο 129%, με το δημόσιο έλλειμμα να ξεπερνάει εν τέλει το 15%. Η δυναμική του χρέους, εξάλλου, ήταν τέτοια που το έχει εκτινάξει σήμερα, παρά τα οδυνηρά μέτρα της τελευταίας τετραετίας και το PSI, στο 175%!
Πώς, λοιπόν, αντιμετώπιζε τόσα χρόνια η Ελλάδα τις αδυναμίες της οικονομίας της; Καταφεύγοντας στις «αγορές» για ολοένα και αυξανόμενο δανεισμό. Έτσι προσπαθούσε να κλείσει «τρύπες» και να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Μήπως, όμως, την ίδια συνταγή εφαρμόζουν πλέον κι άλλες ανεπτυγμένες χώρες για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της παγκόσμιας κρίσης από το 2008 ώς σήμερα; Οι αριθμοί «μιλάνε» από μόνοι τους και είναι εφιαλτικοί…

Όλοι χρεωμένοι
Καθώς, μάλιστα, επί χρόνια ο ελληνικός «συστημικός» Τύπος δεν έδινε και ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιου είδους δείκτες μέχρι να σκάσει το κανόνι, πέρασε ουσιαστικά στα ψιλά, δίχως αναλύσεις κι εμβάθυνση, ακόμα κι από κορυφαίας επιρροής διεθνή οικονομικά έντυπα, η πρόσφατη βόμβα του ΟΟΣΑ ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών κάνει μεταπολεμικό ρεκόρ!
Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος των 34 κρατών - μελών του ΟΟΣΑ θα αγγίξει το 2014 το 117% του ΑΕΠ! Ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα κι από το ρεκόρ του 116% μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σχεδόν όλες οι οικονομίες ήταν κατεστραμμένες...
Κι έχει αποκτήσει, μάλιστα, τέτοια επίφοβη δυναμική το χρέος των ανεπτυγμένων χωρών, που φέτος θα κάνει limit-up, παρά την εκτίμηση ότι μέσα στο 2014 θα μειωθούν τα δανεικά.
Με τις ΗΠΑ να «πειράζουν» συνέχεια τον ανώτατο δείκτη χρέους, την ανάπτυξη της Κίνας να έχει φρεναριστεί, την Ιαπωνία να είναι φεσωμένη μέχρι τον λαιμό και τη μηχανή της Ευρώπης να μην παίρνει μπροστά με τίποτα, η παγκόσμια οικονομία κινείται με νωχελικούς ρυθμούς, αναζητώντας διαρκώς φρέσκα δανεικά για να ζωντανεύει κάπως.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΟΟΣΑ, καθίσταται σχεδόν υποχρεωτική η αναχρηματοδότηση του 30% του χρέους των χωρών - μελών του την επόμενη τριετία.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το ότι πολύ γρήγορα οι εκτιμήσεις που έκανε ο ΟΟΣΑ το 2012 πως «το 2014 το χρέος θα είναι στο 112,5% του ΑΕΠ» έπεσαν έξω. Και ήδη ο λόγος γίνεται για 117%, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Μπορεί, βέβαια, κανείς να δει ξεκάθαρα πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τις 34 ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, αν κοιτάξει τι γινόταν πριν από το 2008. Τη δεκαετία του ’90, λοιπόν, το χρέος των μελών του ΟΟΣΑ ήταν αθροιστικά στο 70% του ΑΕΠ αυτών των χωρών. Το 2007 είχε ανέβει ελάχιστα στο 74,2%. Κι από το 2008-2014 σκαρφάλωσε στο 117%.
Ενώ, λοιπόν, οι δανειακές ανάγκες των μελών του ΟΟΣΑ αναμένεται φέτος να μειωθούν ελάχιστα σε 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τα 10,8 του 2013, παρά ταύτα το δημόσιο χρέος ανεβαίνει. Μόνο για τις ανάγκες της Ιαπωνίας θα απαιτηθεί το 35% των συνολικών δανεικών του 2014, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 64% του ΑΕΠ της ασιατικής χώρας!
Ακόμα όμως κι αν δούμε μεμονωμένα τι γίνεται στην ΟΝΕ, διαπιστώνουμε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα των τελευταίων ετών, το αθροιστικό χρέος της ευρωζώνης πλησιάζει αργά αλλά σταθερά το 100% του ΑΕΠ της. Βρίσκεται ήδη στο 93%.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους Χανς Μπλομεστάιν ήταν αρκετά αινιγματικός για το τι μέλλει γενέσθαι στις δηλώσεις του στο Ρόιτερς: «Αν πρέπει να βγείτε στην αγορά επειδή θέλετε να αναχρηματοδοτήσετε το χρέος σας, θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις. Δεν είναι και το απλούστερο πράγμα, ακόμα και όταν μιλάμε για ανεπτυγμένες χώρες»…
Ένας ακόμα χρήσιμος δείκτης έχει να κάνει με τις «καθαρές» δανειακές ανάγκες των 34 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ (μέσα στις οποίες, βέβαια, είναι και η Ελλάδα). Ενώ, λοιπόν, το 2007 ήταν μόλις 0,6 τρισ. δολάρια, από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση απογειώθηκε στα 3,3 και 3,2 τρισ. για το 2009 και 2010 αντίστοιχα.

Έρχεται καταιγίδα
Όλοι, φυσικά, προσπαθούν να είναι όσο πιο καθησυχαστικοί γίνεται, όμως υπάρχουν κι εκείνες οι φωνές αναλυτών που προειδοποιούν για πιθανή καταιγίδα. Φόβοι που εντείνονται κι από τα μηνύματα που έρχονται από τη Wall Street, με τους Αμερικανούς χρηματιστές να βλέπουν, μετά το… φουσκωτικό ράλι των τελευταίων ετών, την πορεία του χρηματιστηρίου να μοιάζει πλέον με αυτήν του 1929 και να αναμένουν αργά ή γρήγορα μια έντονη «εκτονωτική» διόρθωση ή ακόμα κι ένα επώδυνο κραχ.
Εν κατακλείδι, αυτό που φαίνεται, είναι ότι οι παρενέργειες του 2008 καταπολεμούνται ώς τώρα με ασπιρίνες και γιατροσόφια σε διεθνές επίπεδο, με συνέπεια το φάντασμα της παγκόσμιας κρίσης να απλώνεται έξι χρόνια μετά, ναρκοθετώντας το αύριο ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικές «ατμομηχανές» του πλανήτη…
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)