Μισές αλήθειες από τον Στουρνάρα

Ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές για να εξομαλύνει την καμπύλη των επιτοκίων, ανεξαρτήτως αν θα αντλήσει χρήμα που θα της κοστίσει τρεις φορές ακριβότερα από την Ιταλία και απέφυγε να πει ότι με την κίνηση αυτή επιχειρείται να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.

Του Κώστα Τσάβαλου

Τη μισή αλήθεια για τους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση να βγει σύντομα στις αγορές, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» με τίτλο: «Διέξοδος στις αγορές με κάθε κόστος».

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αλλά και δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα επιχειρεί έξοδο στις αγορές όχι γιατί χρειάζεται ρευστό, αλλά βγαίνει δοκιμαστικά για να εξομαλύνει την καμπύλη των επιτοκίων, ανεξαρτήτως αν θα δανειστεί με τριπλάσιο επιτόκιο απ’ ό,τι δανείζεται η γειτονική Ιταλία ή διπλάσιο απ’ ό,τι δανείζεται η «μνημονιακή» Πορτογαλία.

Η υπόθεση Μπαλτάκου

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε- όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- να παραδεχθεί ευθέως ότι η έξοδος στις αγορές, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, εξυπηρετεί τα μέγιστα την ατζέντα της κυβέρνησης (υπόθεση Μπαλτάκου, επίσκεψη Μέρκελ και διπλές εκλογές Μαΐου).

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι χθες, ημέρα κατάθεσης του κ. Μπαλτάκου στον ανακριτή, ο πρωθυπουργός επανεξήγγειλε τον συμψηφισμό ΦΠΑ, ενώ μας προέκυψαν και νεότερες ανακοινώσεις για το περιλάλητο «κοινωνικό μέρισμα».

«Το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για έναν χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία βιασύνη… Βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων… Η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος».

Η προετοιμασία πάντως για έξοδο στις αγορές έχει ολοκληρωθεί και απομένει πλέον η «εντολή Σαμαρά» για άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι (Deutsche Bank, JP Morgan κ.ά.) που έχουν αναλάβει ρόλο αναδόχου στη νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, έχουν ετοιμάσει τα σχετικά νομικά έγγραφα και βρίσκονται επί ποδός, αναμένοντας τις αποφάσεις της Αθήνας για τον χρόνο πραγματοποίησης της έκδοσης.

Το spread του 10ετούς ομολόγου

Εφόσον η επάνοδος στις αγορές δρομολογηθεί πριν από το Πάσχα, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σύντομα, χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα spreads. Χθες το spread του 10ετούς ελληνικού τίτλου κινούνταν κοντά στις 463 μονάδες βάσης, δηλαδή 229 μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο πορτογαλικό. Η απόδοση του ίδιου τίτλου έφτασε χθες το μεσημέρι σε χαμηλό τετραετίας (6,12%), αλλά ακολούθησε μικρή άνοδος (6,17%).

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την επάνοδο στις αγορές μέσω 5ετούς ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό επιτόκιο κυμαίνονται μεταξύ 5% και 5,5%.

Από το ποσοστό υπερκάλυψης του αιτούμενου ποσού θα κριθεί και ο βαθμός εμπιστοσύνης των αγορών.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ