Είμαστε πρωταθλητές στο χρέος, αλλά έχουμε πλεόνασμα…


Με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας να φθάνει για το 2013 στο 12,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φθάνει το 175,1%, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά τη Σλοβενία (14,7%).

Η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο' Κονορ, «κλείνει» το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 0,8% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντας ως «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος και κάνοντας λόγο για δείγμα «αξιοσημείωτης προόδου». Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο΄Κόνορ, η συζήτηση στην Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ.
Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους σχεδόν 3,4 δισ. Ευρώ, για τον προϋπολογισμό προκύπτει από τα... συμφραζόμενα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ και εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, στοιχεία που ευθυγραμμίζονται με αυτά που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στις 14 Απριλίου.

Ειδικότερα, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ, σε αγοραίες τιμές, ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

Η Eurostat, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, που προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών. Μόνον αυτές δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες και το Πρόγραμμα» σχολίασε ο… ικανοποιημένος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που δημοσιοποίησε η Eurostat, 10 κράτη- μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ και 16  χώρες είχαν λόγο χρέους υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το Λουξεμβούργο είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,1%) το 2013, η Γερμανία ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα  σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,2%).

Όσον αφορά στα ποσοστά του δημόσιου χρέους, τα υψηλότερα καταγράφονται σε Ελλάδα (175,1%), Ιταλία (132,6%), Πορτογαλία (129,0%), Ιρλανδία (123,7%),  Κύπρο (111,7%) και Βέλγιο (101,5%).
Τα χαμηλότερα καταγράφονται σε Εσθονία (10,0%), Βουλγαρία (18,9%), Λουξεμβούργο (23,1%), Λετονία (38,1%), Ρουμανία (38,4%),  Λιθουανία (39,4%) και  Σουηδία (40,6%).

Στην ευρωζώνη, το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 3,7% το 2012 στο 3% το 2013, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από το 90,7% το 2012, στο 92,6%.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)