Κίνηση - πρόκληση (;) Παπανδρέου στο Βενιζέλο - Θα μιλήσει μαζί με τον Κουβέλη στο βιβλίο της Κοππά


Παναγιώτης Σιάνης 

Σαν βροχή πέφτουν την τελευταία ώρα οι αναλύσεις, οι απόψεις και οι εικοτολογίες σχετικά με την στάση του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή την ανακοίνωση ότι όχι μόνο θα παραβρεθεί αλλά και θα συμπαρουσιάσει το βιβλίο της Μαριλένας Κοππά μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η ταυτόχρονη παρουσία στο πάνελ έχει πυροδοτήσει σενάρια έμμεσης στήριξης της ΔΗΜΑΡ  από τον πρώην πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι η εκδήλωση δεν γίνεται σε νεκρό πολιτικό χρόνο, αλλά ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές και μάλιστα αφορά βιβλίου πιστού του συνεργάτη που αποχώρησε ηχηρά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ μάλιστα συγκρούστηκε σκληρά και με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ανακοίνωση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες.

« Mε αφορμή την έκδοση του βιβλίου της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά «Το Αύριο Αργεί Πολύ: για τη Σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 11:30 π.μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), η παρουσίαση του βιβλίου, με ομιλητές τους: Γιώργο Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργό, Φώτη Κουβέλη, Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία και Γρηγόρη Τσάλτα, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.»

Τροφή για τα σενάρια ενδεχόμενης πλήρους αποστασιοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και το συνδυασμό της «Ελιάς» δίνουν αρκετά στοιχεία. Πρώτον ότι ο ΓΑΠ δεν παραβρέθηκε στην ιδρυτική εκδήλωση της «Ελιάς», ενώ έχει γραπτά αποδοκιμάσει την συγκρότησή της, επίσης δεν έχει προσέλθει σε καμία εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες, ούτε καν σε εσωτερική κομματική ή κοινοβουλευτική διαδικασία.
Επίσης κανένα στέλεχος προερχόμενο από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν μετέχει στον συνδυασμό της «Ελιάς».

Το ζήτημα είναι αν ο ΓΑΠ αρκεστεί σε μια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης και περιοριστεί στα ζητήματα του βιβλίου ή θα προχωρήσει και σε ένα πολιτικό συμβολισμό, που θα κλείνει το μάτι για στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως έτσι κι αλλιώς πρόκειται για σοβαρή και προκλητική εσωκομματική κίνηση του Παπανδρέου, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο Βενιζέλος είναι έξαλλος με την Κοππά όχι μόνο επειδή αυτομόλησε από το ΠΑΣΟΚ κρατώντας την έδρα αλλά και επειδή όλο αυτό το διάστημα δημιουργούσε τις σχέσεις του Φώτη Κουβέλη με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Χανς Σβόμποντα.

Μάλιστα στην τελευταία διακαναλική συνέντευξη τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της Μαριλένας Κοππά ονομαστικά και η ίδια είχε απαντήσει ότι για να της επιτίθεται ο συγκεκριμένος κάτι καλό έχει κάνει.

Η σκληρή κόντρα είχε ξεκινήσει πέρσι την άνοιξη στον τελευταίο συνέδριο, από την απόφαση Βενιζέλου να μην μπουν αυτοδίκαια-  ως εκλεγμένοι - στην Κεντρική Επιτροπή οι ευρωβουλευτές αλλά να θέσουν υποψηφιότητα, κάτι που δεν έγινε για τους εθνικούς βουλευτές.

Μάλιστα απέναντι στην οργανωμένη και μαζικής – πλην Συλβάνας Ράπτη - αντίδρασή τους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους είχε κατηγορήσει ότι δρούσαν ανεξέλεγκτα αρνούμενοι να ενημερώσουν για τις κινήσεις τους στις Βρυξέλλες, έχοντας αυτοβούλως διακόψει τις σχέσεις τους με την Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν ότι το κόμμα τους περιθωριοποίησε.

Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν κανένας ευρωβουλευτής – πλην Συμβάνας- να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ η Κοππά συνεργάζεται με την ΔΗΜΑΡ και η Χρυσούλα Παλιαδέλη είναι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του Μάρκου Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία, που στηρίζεται από την ΔΗΜΑΡ.

Το ζήτημα είναι αν από Δευτέρα η προσπάθεια Βενιζέλου να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα πέσουν στο κενό και το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην άβυσσο της εσωστρέφειας…
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)