«Ανάκαμψη στα αποκαΐδια»



«Παραπλανητικές» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού μέσω δηλώσεών του στο Bloomberg για ελάφρυνση του χρέους και προειδοποιεί για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα καθώς και για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχουν ξεκινήσει και βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις. Ομοίως, συνέδεσε τα περί δημοσιονομικού πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, με αντιλαϊκά μέτρα, όπως συνέβη και με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Περισσός, πάντως, δεν αμφισβητεί πλήρως τη ρητορική της κυβέρνησης περί σταθεροποίησης της οικονομίας και πορείας ανάκαμψης, αλλά αμφισβητεί ότι θα υπάρχει το παραμικρό όφελος για τα λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως εκτιμά ότι η όποια «αναιμική», όπως τη χαρακτηρίζει, ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών νόμων και θα ωφελήσει τους εγχώριους και ξένους καπιταλιστικούς ομίλους και μονοπώλια.

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «το πραγματικό γεγονός στην οικονομία είναι ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της οικονομίας», όμως «και αυτή η χρονιά της ‘‘στασιμότητας’’ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, αφού θα εξαρτηθεί από πολλούς εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη συνολική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, την όξυνση των μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, δεν θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από τη σφηκοφωλιά της Ε.Ε.

Σε άλλη συνέντευξή του (Action 24) σημείωσε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το αποκλείσαμε ποτέ ή ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αναιμική ανάπτυξη», εξήγησε όμως ότι το ΚΚΕ θέτει στον λαό τον προβληματισμό για ποιον είναι αυτή η ανάκαμψη και προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ζήσουν όπως πριν από την κρίση «ούτε μετά από μια πενταετία».

Το ΚΚΕ δεν παραλείπει να επισημαίνει ότι έρχονται νέα μνημόνια διαρκείας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, εφόσον αυτά επιβάλλονται από την ίδια την Ε.Ε. και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, και γι’ αυτό άλλωστε θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, του λεγόμενου «ευρωμονόδρομου», και του ΚΚΕ που καλεί σε έξοδο από αυτή υπό λαϊκή εξουσία.

Προβλέπει, επίσης, ότι και με την όποια ανάκαμψη θα εξακολουθήσουν μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι νέες μειώσεις συντάξεων (μετά τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών θα επέλθει κατάρρευση των ταμείων και αναγκαστικά νέα μείωση συντάξεων και νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης). Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η συρρίκνωση επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ:

◆ Καλεί σε ισχυροποίησή του στις επικείμενες εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και αυτοδιοικητικές, προκειμένου, όπως λέει, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του οποίου την υποχώρηση αποδίδει και στη δική του εκλογική αποδυνάμωση από τις εκλογές του 2012.

◆ Ζητά να αντιμετωπιστούν οι εκλογές με ενιαίο, «ταξικό» κριτήριο ψήφου, δηλαδή με κριτήριο ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται το κάθε κόμμα. Κάτι που, όπως υποστηρίζει, εγγυάται ότι η ψήφος «δεν θα πάει αλλού», όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποτάμι, το οποίο, σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, δηλώνοντας έτοιμο για συνεργασία προς πάσα κατεύθυνση, ανοιχτά δηλώνει «την ψήφο τη δική σας μετά θα τη διαθέσω αλλού».

Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διεμβολίσει το αντιμνημονιακό κριτήριο ψήφου που διεκδικεί ως επί το πλείστον ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΚΚΕ είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ή τουλάχιστον επιζητά και τη στήριξη μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας συστηματικά αναφέρεται στις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ, για να ενισχύσει το επιχείρημα ότι το «αντιμνημονιακό» δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο ψήφου από τη στιγμή που μπορεί να εμπεριέχει τμήμα του αστικού συστήματος. Μάλιστα σε ερώτηση (στο Action24) γιατί κατά την εκτίμησή του η Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της συναντήθηκε με νέους επιχειρηματίες κυρίως από τη Β. Ελλάδα και όχι με τον ΣΕΒ διατύπωσε την εξής αιχμή: «Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με το ότι ο ΣΕΒ μιλάει περισσότερο με τον κ. Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάνει τις πολιτικές του επιλογές».
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ