Το χρήμα στους τραπεζίτες




Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, να ρίχνουμε πού και πού και καμιά ματιά στα πεπραγμένα των τραπεζών και των hedge funds χωρίς, φυσικά, να περιμένουμε να εκπλαγούμε από την όποια εξέλιξη. Και γιατί να εκπλαγούμε άλλωστε; Ό,τι έκαναν πριν από την κρίση, αυτά συνεχίζουν να κάνουν και τώρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Μόνο τους πρόσφατα δημοσιευμένους ισολογισμούς των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κοιτάξει κανείς, του φτάνει για να επιβεβαιώσει όσα ήδη γνωρίζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης είναι, για ακόμη μια φορά, οι τραπεζίτες και τα golden boys διάφορων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θρέφονται από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Τραπεζική αφρόκρεμα
Συγκεκριμένα, για να μη λέμε λόγια του αέρα, οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Wells Fargo) άγγιξαν το 2013 το ποσό - ρεκόρ των 77,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων ήταν σχετικά αναιμικές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μισθός της τραπεζικής αφρόκρεμας αυξήθηκε 24% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2012, ενώ τα ιλιγγιώδη ποσά που έλαβαν σύμβουλοι και παρασύμβουλοι αυξήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν απώλειες σε σχέση με τα κέρδη των περασμένων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόεδροι της JP Morgan και της Bank of America, που αύξησαν τον μισθό τους κατά 74% και 58% αντίστοιχα την ώρα που ο τζίρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν μειώθηκε στην πρώτη περίπτωση κατά 16% και αυξήθηκε μόλις κατά 7% στη δεύτερη. Την πρωτιά σε απόλυτους αριθμούς κρατάει ο – ποιος άλλος; – διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, με 23 εκατ. ευρώ εισόδημα, ενώ… η σχέση ανάμεσα στον «μέσο μισθό» ενός υπαλλήλου στις αμερικανικές τράπεζες με το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος αγγίζει μέχρι και το 1 προς 473! Περιττό να πούμε ότι εάν πάμε στα hedge funds, εκεί χάνει κανείς τον λογαριασμό. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Och-Ziff Capital Management, τον 31χρονο Τζέιμς Λέβιν, ο οποίος πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του με 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή 2.300 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο υπάλληλο του hedge fund.

Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ