Να περάσει ο επόμενος


Σταύρος Χριστακόπουλος

Η Ν.Δ. είναι πια «μικρό κόμμα» και όχι «μεγάλη παράτα­ξη», αποφαίνεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, συ­μπληρώνει, πολιτικό συμπέρασμα θα εξαχθεί μόνο από τις ευρωεκλογές, αφού μόνο εκεί η ψήφος είναι πολιτι­κή. Η προειδοποίηση είναι σαφέστατη εν όψει της 25ης Μαΐου.

Το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς και της κυβέρνησης περ­νάει δύσκολες μέρες. Ήδη η προεκλογική εμφάνιση ενός ακόμη Μεσοπρόθεσμου - με πλήρη διάλυση του ασφα­λιστικού και εξαφάνιση συντάξεων, παγίωση των μισθών πείνας, νέα αύξηση της φορολόγησης, τερατώδεις στό­χους για πρωτογενή πλεονάσματα - αποκαλύπτει πρόω­ρα την πραγματική μετεκλογική ατζέντα της συγκυβέρ­νησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα η Ν.Δ. τρέχει να αναχαιτίσει ή να συμμαζέψει τις διαρροές προς πέντε κατευθύνσεις: Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, άλλους λαϊκοδεξιούς υποψηφίους, ΣΥΡΙΖΑ και... αποχή - προς την οποία προσανατολίζονται αρκετοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι της του 2014.

Έτσι ο πρόεδρός της καταφεύγει στην πόλωση, την οποία μέχρι τώρα απέφευγε. Καθώς μάχεται για να ανακόψει τις διαρροές, εστιάζει στη ρητορική για τα εθνικά θέμα­τα. Όχι μόνο επειδή φοβάται τις διαρροές προς τα δεξιά του, αλλά και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ του έστρωσε «χαλί» με κά­κιστους χειρισμούς στα θέματα της Θράκης.

Είναι εξαιρετικά σοβαρή η πιθανότητα η συνολική ποσο­στιαία υποχώρηση του κυβερνητικού στρατοπέδου, συ­γκριτικά με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό. Αν η μεγάλη πτώση όμως είναι σχε­δόν προεξοφλημένη για το ΠΑΣΟΚ, μια ισόποση της Ν.Δ. θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την «κυβερνη­τική σταθερότητα».

Κυρίως όμως ένα βαρύ αποτέλεσμα θα έθετε υψηλά εμπόδια στην προσπάθεια δημιουργίας της Νέας Ελλά­δας, του κόμματος το οποίο ο Σαμαράς επιθυμεί, υπό τον απόλυτο έλεγχό του, να αποτελέσει τον πολιτικό διάδοχο της Ν.Δ. Εδώ εστιάζει η προειδοποίηση της Μπακογιάν­νη. Και δεν στερείται αξίας.

Εξ άλλου η σημερινή «χρησιμότητα» της Ν.Δ. και του ίδι­ου του Σαμαρά εξαντλείται στη δυνατότητά τους να δια­σφαλίζουν την αναπαραγωγή πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων - και του σύμφυτου με αυτά συστήματος εξουσίας - στον «άξονα» Αθήνας, Βρυξελ­λών και Βερολίνου. Αφ' ης στιγμής δεν θα μπορούν πια να επιτελούν τον ρόλο αυτόν, η συνέπεια θα είναι αυτονόη­τη: «Να περάσει ο επόμενος»...
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ