Θα πληρώσουμε ακριβά την έξοδο στις αγορές

Για να στηρίξει το περιβόητο success story, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίγο πριν από τις εκλογές σκοπεύει να δώσει ως επιτόκιο ποσόν αντίστοιχο του «κοινωνικού μερίσματος» (500 εκατ. ευρώ) για ομόλογα 2 δισ. ευρώ, το οποίο ασφαλώς θα φορτωθούν οι φορολογούμενοι!

Του Κώστα Τσάβαλου

Ακριβά θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι την «πρεμούρα» της κυβέρνησης να βγει τις επόμενες ημέρες στις αγορές για καθαρά προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι ακόμα «τσουχτερά» για την καταχρεωμένη Ελλάδα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θέλει να ενισχύσει την επίπλαστη εικόνα της εξόδου από την οικονομική κρίση, με την παρουσία της χώρας στις αγορές έπειτα από 4 χρόνια αποκλεισμού, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το κόστος της έκδοσης.

Ακόμα και με επιτόκιο 5% να δανειστεί η κυβέρνηση το ποσόν των 2 δισ. ευρώ για 5 χρόνια, οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ. Οσα δηλαδή θα μοιράσει με το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» σε ένα εκατομμύριο εξαθλιωμένους πολίτες, λίγες ημέρες πριν από τις διπλές κάλπες του Μαΐου.

Πανάκεια

Ενώ, όπως έχει συμφωνήσει και η τρόικα, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες, η έξοδος στις αγορές έχει αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε πανάκεια για όλα τα κακώς κείμενα, αλλά και τις αναταράξεις που συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση Μπαλτάκου. «Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται», δήλωσε άλλωστε στην εφημερίδα Real News και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Είναι προφανές ότι την έξοδο στις αγορές υπαγορεύει η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και όχι οι πιεστικές ανάγκες για ρευστό, οι οποίες αντιμετωπίζονται μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση σε τρεις δόσεις, συνολικού ποσού 11,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στις 24 Απριλίου σε συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, αφού προηγηθεί η σύνταξη των εκθέσεων από την τρόικα, καθώς και η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης από τα κοινοβούλια των χωρών όπου υπάρχει σχετική απαίτηση.

Οι δύο υποδόσεις 1+1 δισ. ευρώ αναμένονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και συνδέονται με 6+6 προαπαιτούμενα, ενώ τα 3,4 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόκειται -εκτός απροόπτου- να εκταμιευθούν εντός Μαΐου.

Το κόστος…

Πάντως, το κόστος της έκδοσης ομολόγων βραχυχρόνιας διάρκειας δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στη δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Ακόμα και επιτόκιο 5% να πετύχει η Ελλάδα (από την τρόικα δανειζόμαστε με περίπου 1,9%), αυτό θεωρείται επιτυχία υπό τις παρούσες συνθήκες και τις φωνές για μη βιώσιμο χρέος, παρά το ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο επιτόκιο (2,65%), με το οποίο δανείζεται πενταετή ομόλογα η Πορτογαλία και σχεδόν τριπλάσιο με αυτό που δανείζονται η Ιταλία (1,76%) και η Ισπανία (1,83%).

«Μη βιάζεστε»…

Βιαστική είναι η έξοδος στις αγορές και για πολλούς αξιωματούχους της ευρωζώνης, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο «Βήμα της Κυριακής». «Οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει, όμως, ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πάντως, η προετοιμασία της έκδοσης προχωράει και δεν αποκλείεται ξαφνικά να ανακοινωθεί το άνοιγμα «βιβλίου προσφορών». Η επιτυχία της έκδοσης θεωρείται δεδομένη, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν… επιτρέπονται ακροβασίες, ακόμα και όταν το χρέος της χώρας φτάνει τα 321 δισ. ευρώ (στο 175,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013) και το ΑΕΠ από τα 231 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, υποχωρεί στα 182 δισ. ευρώ (στο τέλος της περασμένης χρονιάς).

Η βιωσιμότητα του χρέους, συνεχίζει να παραμένει το μείζον ζήτημα της ελληνικής οικονομίας. Παρά ταύτα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε κάθε ευκαιρία… κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, χωρίς να αποκλείει όμως άλλη μορφή ελάφρυνσής του.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ