Εξω χαρές και μέσα γκρίνιες

Η ρητορική Σαμαρά φαίνεται πως δεν πείθει ούτε τα κομματικά του στελέχη, αφού του ασκούν από διάφορες πλευρές κριτική για τις επιλογές του που οδήγησαν στην ήττα και έκαναν τη Ν.Δ. μικρό κόμμα.


Της Αλίκης Μάτση

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο λαός. Και τα χαμηλά ποσοστά το ίδιο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤην επομένη των περιφερειακών, δημοτικών και ευρωεκλογών η γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της ήττας με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Η κριτική συνοψίζεται σε ένα ανέκδοτο, που όμως δείχνει πώς ορισμένοι εντός κόμματος, ανεξαρτήτως πλευρών, «διάβασαν» τη δήλωση Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής: Μια ομάδα πόλο χάνει το ματς 15-0. Πανηγυρίζει ωστόσο. Κι όταν ο αδαής θεατής ρωτάει «γιατί χαίρεστε βρε παιδιά, αφού χάσατε» ο προπονητής τους απαντά «διότι κανείς δεν πνίγηκε».

«Μικρό κόμμα»

Τι εννοούν με αυτό; Οτι επιβεβαιώνεται αυτό που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει πριν από τις εκλογές: πως πλέον η Ν.Δ. είναι ένα «μικρό κόμμα». Είναι, λένε, χαρακτηριστικό, ότι όταν ο Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος τα ποσοστά της παράταξης ήταν 33%. Και σήμερα με τέτοια πρωτοφανή προπαγάνδα, υπέρ της κυβέρνησης, από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, της οποίας δεν είχαν τύχει καν οι κυβερνήσεις Σημίτη, τα ποσοστά έπεσαν στο 22%.

Η κριτική εστιάζεται σε περισσότερα τού ενός σημεία:

Πρώτα πρώτα στις προσωπικές επιλογές του Αντ. Σαμαρά σε επίπεδο προσώπων. Κανένας δεν κατάφερε να εκλεγεί, λένε αναφερόμενοι στις επιλογές των Γ. Κουμουτσάκου, Αρη Σπηλιωτόπουλου και Γιάννη Ιωαννίδη.

Δεύτερον, με την επιλογή της ηγεσίας να «αποκλείει» από τις αποφάσεις ένα μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ., το λεγόμενο φιλελεύθερο, αποκλείεται, όπως διατείνονται, κι ένα μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος που ούτως ή άλλως έχουν γευτεί στο πετσί τους τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Τρίτον, με την επιλογή επίσης στήριξης υποψηφίων που, ατύπως, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αν και δηλώνουν ανεξάρτητοι, επιδεικνύεται μια ταύτιση των κυβερνητικών εταίρων, που καθόλου δεν αρέσει στην κομματική βάση.

Τέταρτον, οι εκλεγέντες με τη Ν.Δ. περιφερειάρχες που διατήρησαν τους θώκους τους είναι εκείνοι που είχαν τύχει της εμπιστοσύνης του κόσμου και επί της προηγούμενης ηγεσίας της Ν.Δ. και άρα όχι προσωπικές επιλογές Σαμαρά. Αντιθέτως, σε περιφερειακούς των Αθηνών δήμους, όπως π.χ. του Χαλανδρίου, η μάχη για την παράταξη χάθηκε. Ακόμη όμως και για την περιφέρεια της Ηπείρου, που κερδήθηκε από τον πρώτο γύρο, δεν σημαίνει ότι η ισχύς του κόμματος είναι αυτή που καταγράφηκε την πρώτη Κυριακή, αφού τη δεύτερη ο χάρτης βάφτηκε ροζ.

Πέμπτον, και η Ν.Δ. παίζοντας το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ προσέδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών και τώρα είναι πολύ αργά για να το πάρει πίσω, μετά τα προεκλογικά διλήμματα περί «σταθερότητας ή χάους». Κατά συνέπεια έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα, πολύ σωστά, μετά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, να αμφισβητήσει κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί, πολιτικά και ηθικά, να προχωρήσει σε επιλογές προσώπων, όπως του επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η λύση, ανασχηματισμός

Οσο για τη φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού, θα αποπροσανατολίσει, λένε, την κοινή γνώμη για μια εβδομάδα, αν όμως δεν συνοδευτεί με αλλαγές πολιτικής, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όποτε κι αν τελικά γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Πολλώ δε μάλλον που η Βουλή θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ενώ επίκειται και η εφαρμογή όλων των επώδυνων μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Παρά τις επικρίσεις, γεγονός είναι ότι κανένας πάντως πστη Ν.Δ. δεν επιθυμεί να ανοίξει σύντομα και η εθνική κάλπη. Η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι με τα προχθεσινά αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 βουλευτές και ο κυβερνητικός συνασπισμός κάτω από 100, κάνει πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους, καθώς γνωρίζουν ότι διακυβεύονται οι έδρες τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Κι επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πορευτεί έως τις αρχές του 2015, οπότε η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Και λιγότεροι και τελείως διαφορετικοί

Από 8 σε 5 μειώθηκαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ενώ ανανεώθηκαν 100%, αφού τους προηγούμενους τους είχε επιλέξει ο Κ. Καραμανλής. Εκλέγονται Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Ζαγοράκης

Ανανεωμένη κατά 100% είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και τα τελικά, αφού ο τελευταίος έχει διαφορά περίπου 6.000 ψήφων από τον πρώτο επιλαχόντα.

Πέντε ευρωβουλευτές εκλέγονται από το πλειοψηφούν κυβερνών κόμμα, έναντι των οκτώ που η Ν.Δ. είχε στις εκλογές του 2009. Η διαφορά είναι ότι οι επιλογές τότε έγιναν από τον Κ. Καραμανλή και η εκλογή ήταν με λίστα, ενώ στις προχθεσινές εκλογές οι ευρωβουλευτές εξελέγησαν για πρώτη φορά με σταυρό από όλη την επικράτεια.

Ετσι, έμειναν απέξω ονόματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το Ευρωκοινοβούλιο, αφού ο κόσμος της Ν.Δ. επέλεξε γνωστά και προβεβλημένα πρόσωπα από τα ΜΜΕ.

Πρώτη σε ψήφους με καταμετρημένο το 27,48% η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, που καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμη και τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο τελευταίος την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν 75 μόλις ψήφους πίσω από τη γνωστή δικηγόρο και πρώην βουλευτή Ελίζα Βόζενμπεργκ. Δεν είναι λοιπόν απίθανο η δεύτερη και η τρίτη θέση να αλλάξουν σειρά.

Τέταρτος, ένας ακόμη εκδότης και δημοσιογράφος, ο Γ. Κύρτσος, παρότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Πέμπτος και τελευταίος ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που την οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, ο Θ. Ζαγοράκης.

Εξω έμεινε η άλλη εκ του ΛΑΟΣ μετεγγραφή, η ευρωβουλευτής έως προχθές Νίκη Τζαβέλλα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, με έβδομο έναν ακόμη δημοσιογράφο, τον Γ. Αμυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Σπυράκη και ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησαν με τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό που τους επέλεξε στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η σύγκληση της Κ.Ο. της Ν.Δ. για την Ευρωβουλή θα γίνει εντός της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Τότε θα αποφασιστεί και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ευρωομάδα στην οποία θα ενταχθούν είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Α.Ε.Μ.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ