Η ήττα φέρνει αστάθεια στη ΝΔ



Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου,με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, ήταν ένα δυσάρεστο ξάφνιασμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τη σύμφωνη γνώμη που εξέφρασε ηβουλευτής Α' Αθήνας Φωτεινή Πιπιλή. Το επιτελείο του πρωθυπουργού απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, η γραμμή που δόθηκε ήταν να πέσει το θέμα, αλλά στο παρασκήνιο η κουβέντα ζωηρεύει.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανήκει στα πλέον μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, αναφέρεται συχνά στη σημασία της πολιτικής συναίνεσης, αποφεύγει τους οξείς τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ είχε ανοιχτά διαφοροποιηθεί από τη θεωρία των δύο άκρων που υποστήριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προκαλέσει την οργή της Χαριλάου Τρικούπη για τις αποστάσεις που κράτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα των υποβρυχίων στη Βουλή, ενώ ως υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε συστηματικά την Κουμουνδούρου προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Η τελευταία παρέμβασή του είναι προφανές ότι ενοχλεί και το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού το σενάριο μεγάλου συνασπισμού και η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων δεν περιλαμβάνει τις σημερινές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη Συγγρού, άλλωστε, παρόλο που αποφεύγουν να εκπέμπουν δυσφορία, ακόμη δεν έχουν χωνέψει το μήνυμα Καραμανλή ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό αφαιρεί τη δυνατότητα της ΝΔ να προσελκύσει ψήφους των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη δεξιά για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων που απαιτείται για την εκλογή ΠτΔ. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει τη ΝΔ του Σαμαρά από τη ΝΔ του Καραμανλή. Είναι επίσης γνωστό ότι καραμανλικά στελέχη έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους η εκ προοιμίου απομάκρυνση του Κώστα Καραμανλή από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκλογή ΠτΔ θεωρείται ως βαριά πολιτική απόφαση. 
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, σηκώνονται φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που προκρίνουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Και στο πλαίσιο αυτό η τελευταία παρέμβαση Αβραμόπουλου δεν αποτελεί παρέμβαση ρουτίνας.
Στη συνέντευξή του στην Realnews ο υπουργός Άμυνας απάντησε ως εξής στη σχετική ερώτηση:
«Μέσα στην προοπτική αυτή, και εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές. Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρονομαστή το συμφέρον της Ελλάδος. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος τονίζει πως εκείνο που προέχει είναι η κυβερνητική σταθερότητα.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να ενηλικιώνεται:
«Η ΝΔ διαχρονικά, επειδή είναι κυρίαρχη ιδεολογική παράταξη, μην ξεχνάτε, όταν υπήρξε ανάγκη, συνεργάστηκε με το ΚΚΕ. Επίσης, παρά το βάρος, συνεργαστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια λογική προσέγγισης στην κατεύθυνση η χώρα να πάει καλά».
Αρνητικός στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι δεν θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο πιθανό και εξήγησε ότι «θα έχουν μείνει δύο κόμματα στη Βουλή; Τα δυο κόμματα έχουν πολύ μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ τους όσο και καλή διάθεση και να έχεις, που δεν νομίζω ότι υπάρχει... Με το ΠΑΣΟΚ είχαμε σύγκλιση σε μεγάλα ζητήματα». Ασκώντας κριτική στην πολιτική συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ονόματα και διευθύνσεις μόνο για ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν ακουω καθαρή θέση συνεργασιών».
Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού με τη συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο είναι αυτό που υποστηρίζουν εταίροι και πιστωτές πιστεύοντας ότι μόνο με πολιτική συναίνεση μπορεί να υπάρξει ελληνική έξοδος από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, είχε αφήσει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπο την προϋπόθεση αλλαγής ηγεσίας και πολιτικής: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».
Στη συνέχεια η Κουμουνδούρου έκλεισε κατηγορηματικά τη σεναριολογία που πυροδοτήθηκε λέγοντας ότι αυτή συζήτηση είναι προϊόν πολιτικής απελπισίας των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)