Άνθιμος σε εθνικό δίκτυο




Στους 101.8 των FM εξέπεμπε, στην Αθήνα, η ΕΡΑ Σπορ. Τώρα εκπέμπει το Πρώτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ. Και επειδή η ΕΡΑ Σπορ έχει μείνει χαραγμένη στην άσβεστη μνήμη του ραδιοφώνου μου, το πρωί της Κυριακής πάτησα, κατά λάθος είναι η αλήθεια, το κουμπί. Αναγνώρισα αμέσως τη φωνή του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Μην περιέγραφε τον αγώνα του καλού απέναντι στον κακό; Είναι, άλλωστε, ντέρμπι το Παράδεισος-Κόλαση, το προαιώνιο των ουρανών. Όχι. Ο Μητροπολίτης έκανε κήρυγμα προς το ποίμνιο. Και επειδή γνώριζε ότι είναι στον αέρα, είπε να το κάνει μονόλογο εφ' όλης της ύλης.
Τα έβαλε με τον Μπουτάρη και την πρόθεση του να συμβάλλει στη δημιουργία έδρας ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο. «Μα είναι δυνατόν στην αίθουσα τελετών, όπου δεσπόζει ο Άγιος Δημήτριος, να έχουμε και Ισλάμ; Δεν βλέπουν τη μηχανή που έρχεται από την Ανατολή και σφάζει; Και τελικά, τι σχέση έχει η Θεσσαλονίκη μας με το Ισλάμ;» Εδώ του έχω άσχημα νέα, αφού από τους τελευταίους έξι αιώνες, οι πέντε είχαν δημιουργήσει σχέση της πόλης με το Ισλάμ. Όμως ας το αφήσουμε στην άκρη, η μεταχείριση της ιστορικής μνήμης στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να συντηρήσει ειδική πανεπιστημιακή έδρα. Τέλος πάντων, ο Μητροπολίτης τα είπε για το Ισλάμ, τα είπε για τα Σκόπια και την Αλβανία και κατέβηκε από τον άμβωνα χωρίς ούτε ένα «αλληλούια», αν και είμαι βέβαιος ότι αρκετοί, όπως και εγώ, κάναμε το σταυρό μας.
Που λέτε θα ήθελα να απευθυνθώ στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, στον φορέα που, όπως μας ανακοίνωσε, θα συνεργάζεται με την εκκλησία για την ωφέλεια του έθνους. Εντάξει, να δεχθούμε ότι η μετάδοση της θείας λειτουργίας αποτελεί μία μακρά παράδοση στα ραδιοφωνικά μας ήθη. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μεταβούν στην εκκλησία και έχουν ανάγκη να ακούσουν τον λόγο του Ευαγγελίου. Όμως στο Ευαγγέλιο δεν υπάρχει λέξη για τον Μπουτάρη, τα Σκόπια και την Αλβανία. Και η δημόσια ραδιοφωνία, που υποτίθεται υπερασπίζεται την πολιτική ορθότητα, δεν μπορεί να λειτουργεί ως φερέφωνο ιεραρχών. Θέλει να κάνει κήρυγμα ο Μητροπολίτης; Ναι, αλλά όχι σε εθνικό δίκτυο. Την ώρα του κηρύγματος η μετάδοση πρέπει να σταματά. Ας βάζουν κάτι άλλο, παρεμφερές. Κάτι σε Γαϊτάνο ή άγνωστες εκκλησιαστικές χορωδίες του τόπου μας. 
Πηγη www.protagon.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)