Βαθύ γαλάζιο παρασκήνιο


Με την απόφαση να οριστεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως Επίτροπος κλείνει ένας κύκλος έντονων ζυμώσεων που καθορίστηκαν από την αγωνία του πρωθυπουργού να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για την εμπέδωση της εσωκομματικής κυριαρχίας του. Στο θέμα αυτό η συνεργασία του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο ήταν άψογη και δεν υπήρξε κανενός είδους έριδα μεταξύ τους μέχρι να ριφθεί ο κύβος.

Με βάση τη γαλάζια μυθολογία, που φυσικά δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις δύο πλευρές, η συμφωνία Σαμαρά-Αρβραμόπουλου όταν ο δεύτερος εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά και τραβώντας έτσι το χαλί κάτω από τα πόδια της Ντόρας Μπακογιάννη, προέβλεπε ότι θα ανταμειφθεί με τη μετακίνησή του στο προεδρικό μέγαρο. Αν ο Αντώνης Σαμαράς γινόταν αρχηγός της ΝΔ και μετά πρωθυπουργός, δεν θα ξεχνούσε τον πολιτικό που γύρισε το παιχνίδι υπέρ του όταν αναμετριόταν με την Μπακογιάννη. Και επειδή ο Παπούλιας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν, λογικά, η σειρά ενός κεντροδεξιού προέδρου της δημοκρατίας. Ο Αβραμόπουλος, καλλιεργώντας συναινετικό προφίλ, και απέχοντας από τις διχαστικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση, τυπικά, είχε όλο το “πακέτο” για να κερδίσει τη θέση.
Όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από ό,τι τα είχε φανταστεί και πρόσφατα, με μια συνέντευξή του στην Realnews, θύμισε στον πρωθυπουργό ότι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, χαϊδεύοντας το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια, το Μέγαρο Μαξίμου τον υποχρέωσε να κάνει διευκρινιστική δήλωση και να τα μαζέψει, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Και τότε φαίνεται πως οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σκέφτηκαν την ιδανική λύση για να εξουδετερώσουν τον ίδιο, στέλοντάς τον στην πολυτελή εξορία της Κομισιόν, και ταυτόχρονα να εξουδετερώσουν την Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν μπορεί, τυπικά, να ισχυριστεί ότι την άδειασαν για έναν κατώτερό της: Ο Δημ. Αβραμόπουλος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών όπως/όσο και η ίδια, είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ, είναι πρώην διπλωμάτης και ευρωπαϊστής -επομένως, τι να του προσάψει δημοσίως;
Ο Δημ.Αβραμόπουλος γίνεται τώρα ξανά μοιραίος άνθρωπος για τη Ντόρα Μπακογιάννη. Με βάση την ίδια γαλάζια μυθολογία, η δική της συμφωνία με τον Α. Σαμαρά όταν έκλεισε το κόμμα της, τη Δημοκρατική Συμμαχία, για να επανενταχθεί στη ΝΔ, προέβλεπε ότι θα τη στείλει στις Βρυξέλλες για να διαδεχθεί τη Μαρία Δαμανάκη. Η ίδια είχε καταλάβει εδώ και αρκετές μέρες ότι δεν πρόκειται να έχει τύχη η υποψηφιότητά της, γιατί, όπως έλεγε σε συνομιλητές της, ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρινόταν στις τηλεφωνικές της κλήσεις. Στην συνάντηση που είχαν στο σπίτι του στη Μουρούζη και είχε γίνει γνωστή, ο πρωθυπουργός την είχε ακούσει και δεν είχε δεσμευτεί. Το ίδιο συνέβη και στη συνάντησή της με τον Ευ. Βενιζέλο. Στη συνέχεια, έγινε ένα παιχνίδι διαρροών, ότι ο Γιούνκερ θέλει Επίτροπο γυναίκα και ειδικά την Μπακογιάννη, ότι η Μπακογιάννη μπορεί να διεκδικήσει τον ισχυρότερο δυνατό χαρτοφυλάκιο, ακόμη και να γίνει διάδοχος της Κ. Αστον. Όλα αυτά έγιναν επιχειρήματα στο στόμα φανατικών αντιμητσοτακικών του πρωθυπουργικού ευρύτερου περιβάλλοντος που τον “ζύμωναν” να μην ενδώσει και να μην κρατήσει το λόγο του απέναντι στην ιστορική του αντίπαλο.
Η συμφωνία με τον Δημ. Αβραμόπουλο έκλεισε σε μια πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του ίδιου, του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Για λίγες μέρες ο υπουργός Άμυνας αρνούταν ότι παίζει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπαίνει σε σειρά ούτε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως έλεγε, μάλιστα διαβεβαίωνε και πολιτικά πρόσωπα που τον ρωτούσαν ότι δεν έχουν βάση οι σχετικές φήμες, τελικά εστάλη επιστολή στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν με το όνομά του.
Στο εσωτερικό της ΝΔ το πολιτικό κους κους αναφέρεται στις επόμενες κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που όμως έχει περιορισμένες δυνατότητες, από τη στιγμή που ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωτοκλασάτος και φιλόδοξος υπουργός. Μάλιστα, διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι ο Σαμαράς θα τον στηρίξει δυνατά στην κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ακριβώς για να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την αδελφή του. Αλλοι εκτιμούν ότι για να φύγει από τη χώρα ο Αβραμόπουλος πάει να πει πως δεν βλέπει “ψητό” εδώ, όμως ο Επίτροπος είναι πολύ μεγάλη θέση για να τη δει κανείς απλώς ως αποστρατεία.
Κάπως έτσι, πάντως, έγινε και η εκκεχειρία ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο και τον Ευ. Βενιζέλο που του πήρε τη θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών και δεν επέτρεψε δεύτερη αντιπροεδρία της κυβέρνησης, κάπως έτσι απαλλάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς από την επιρροή ενός μετριοπαθούς κεντροδεξιού που είχε την τάση να ενημερώνει την αξιωματική αντιπολίτευση περισσότερο από όσο αντέχει το Μαξίμου, είχε αδειάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα υποβρύχια, είχε ταχθεί κατά της γαλάζιας θεωρίας των δύο άκρων και έφτασε στο σημείο να βλέπει μπροστά μεγάλο συνασπισμό - ένα σενάριο δηλαδή το οποίο, ακόμη και αν ήταν ρεαλιστικό, σε καμία περίπτωση δεν θα περιελάμβανε Σαμαρά και Βενιζέλο.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)