Κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου για τον Πρόεδρο

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η εκλογή ανώτατου άρχοντα από την παρούσα Βουλή, εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις Τσίπρα, πιέσεις Βενιζέλου στη ΔΗΜΑΡ και έντονη αντίδραση από Παπανδρέου για το 2009 .


Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Τους «άγνωστους Χ» της δύσκολης εξίσωσης της προεδρικής εκλογής προσπαθούν να εντοπίσουν στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς μέχρι στιγμής να τα καταφέρνουν. Με δεδομένο ωστόσο ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να αποφύγουν πάση θυσία τις πρόωρες εκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν έδειχνε ιδιαίτερα πειστικός και σίγουρος, ο πρωθυπουργός επιχείρησε μέσω ομάδας «γαλάζιων» βουλευτών που συνάντησε στη Βουλή, να διοχετεύσει την εκτίμησή του ότι η συγκέντρωση του αριθμού των 180 είναι εφικτή και η κυβερνητική πλειοψηφία -έστω και με… πολύ κόπο- θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο.

Η Σοφία αγρίεψε

Πάντως, ο εκνευρισμός, ευρύτερα και ειδικότερα, που διακατέχει τους ενοίκους του μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνεται ανάγλυφα στις απαντήσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, όπως συνέβη με τον χθεσινό σχολιασμό της προτροπής Τσίπρα προς τον Αντώνη Σαμαρά να εκκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον διατείνεται ότι διαθέτει 180 βουλευτές.

«Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να “γιορτάσει” με τον δικό του τυχοδιωκτικό τρόπο τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τολμά να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή», τόνισε η Σοφία Βούλτεψη, που κατά τη συνήθη και πάγια κατάληξη των ανακοινώσεών της απέδωσε καταστροφολογικά κίνητρα στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενη δε στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κάλεσε να απαντήσουν στον Αλέξη Τσίπρα «αν πράγματι του έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Διαφορετικά, πρέπει να τον καταγγείλουν για εξουσιομανή αυθαιρεσία, πολιτικό καιροσκοπισμό και επέμβαση στα εσωτερικά τους», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή την αναφορά τού επικεφαλής της Κουμουνδούρου ότι για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ μαζεύτηκαν 139 υπογραφές βουλευτών.

Εξέχουσα θέση στη λίστα προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα κατέχει το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, από την άτυπη χαρτογράφηση του σκηνικού που έχουν κάνει στη Χαριλάου Τρικούπη προκύπτει το συμπέρασμα ότι προς το παρόν αποτελεί άπιαστο όνειρο η διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Την αγωνία αυτή επιβεβαιώνει εξάλλου η κινητικότητα που καταγράφεται στους κόλπους του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, οι επικοινωνιακές διαφοροποιήσεις από τη Ν.Δ. και το όψιμο ενδιαφέρον για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης» η εκλογή Προέδρου, ώστε να μη διασαλευτούν η σταθερότητα και η γρηγορότερη έξοδος της χώρας από την κρίση, προσπαθεί αφ’ ενός να υπογραμμίσει το αυξημένο θεσμικό κύρος της συγκεκριμένης υπόθεσης και αφ’ ετέρου να εντείνει τις πιέσεις προς τη μεριά της ΔΗΜΑΡ για να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη στάση που θα κρατήσει.

Ως γνωστόν ο Φώτης Κουβέλης υποστηρίζει ότι το επίμαχο θέμα είναι «βαθιά πολιτικό» και συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές, ενώ δεν επιθυμεί να αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά. Την ίδια ώρα, στελέχη της μειοψηφίας της Αγίου Κωνσταντίνου με βαρύνοντα λόγο τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «με ευρύτατες συναινέσεις» από την παρούσα Βουλή, όπως πρότεινε ο Σπύρος Λυκούδης μέσω της συνέντευξής του το Σάββατο στη «Εφ.Συν.».

«Θεμελιώδης προϋπόθεση για τον οδικό χάρτη οριστικής εξόδου από την κρίση είναι να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, που συνεπάγεται πρώτα απ’ όλα σεβασμό των θεσμών, με κορυφαίο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο «Εθνος της Κυριακής», ενώ με έμμεσο τρόπο κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδιο θέμα το 2009. «Η Ιστορία διδάσκει ότι όσες φορές το ζήτημα της προεδρικής εκλογής έγινε αντικείμενο κομματικής αντιδικίας δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε λάθος το 2009, με αποτέλεσμα να προκληθεί εσωκομματική αντιπαράθεση από την έντονη αντίδραση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Ελενόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή Προέδρου από κοινού με την κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα σήμαινε συναίνεση αλλά «συνενοχή σε έγκλημα».

ΠΑΣΟΚικός εμφύλιος

Επιπλέον, βάλλοντας κατά της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ελενόπουλος προσθέτει μεταξύ άλλων πως «όσοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Καραμανλής προσέφυγε σε εκλογές το 2009 λόγω της προεδρικής εκλογής, το μόνο που κάνουν είναι να ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που τελείωσε την Ελλάδα και την αξιοπιστία της την περίοδο 2004-2009». «Η κυβερνητική συνεργασία μπορεί υπό προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας να δικαιολογεί κάποιους συμβιβασμούς. Οχι τον εξευτελισμό», καταλήγει ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ