ΔΟΛ - Πήγασος: Το τάνγκο δεν είναι μόνο για δύο, αλλά για όλους













«It takes two to tango», λένε. Το τάνγκο θέλει δύο… Ψυχάρης και Μπόμπολας αναδεικνύουν, τις τελευταίες ημέρες, τις χορευτικές τους επιδόσεις στον αργεντίνικο χορό και «σφιχτά αγκαλιασμένοι» κάνουν την τελευταία φιγούρα για τη διάσωση του ΔΟΛ και του Πήγασου.  Βασικός στόχος τους είναι να κερδίσουν αρκετά εκατομμύρια με το «κούρεμα» των δανείων και να σώσουν τα μαγαζιά τους χωρίς να βάλουν το χέρι στη τσέπη τους. Κόντρα σ’ αυτό, οι υπόλοιποι μιντιάρχες διαμηνύουν ότι το «τάνγκο» αν δεν είναι για όλους, θα πρόκειται για σκάνδαλο.

Δύο εκδοτικά συγκροτήματα με δυσβάσταχτα οικονομικά χρέη συζητούν μεταξύ τους πώς θα κερδίσουν χρήματα από την πιθανότητα να ενωθούν «εις σάρκαν μίαν». Τραπεζικά συγκροτήματα που ανάβουν το «πράσινο φως», στρώνουν το χαλί για τον «γάμο» και σχεδιάζουν να δώσουν και «προίκα» στους δύο επιχειρηματίες-εκδότες μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μια κυβέρνηση που «κλείνει το μάτι» στη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, στην άκρη της «πιάτσας» ένα βουνό σχηματίζουν τα υπόλοιπα ΜΜΕ, με τον δανεισμό τους να χτυπά «κόκκινο». Γι’ αυτούς όμως δεν φαίνεται καμία λύση στον ορίζοντα...

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ψυχάρη και Μπόμπολα να συζητούν τη συγχώνευση των δύο μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, αφού πρώτα βρουν με τις τράπεζες την κατάλληλη φόρμουλα για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» τους. Και εδώ που τα λέμε δεν είναι ψίχουλα αυτά που χρωστάνε. Ακριβώς το αντίθετο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΔΟΛ έχει δάνεια συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ. Ο Πήγασος στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είχε συνολικά δάνεια ύψους 148 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από την εξίσωση το γεγονός πως οι δυο «παίκτες» έχουν και το 54,8% των μετοχών του Mega. Τα δάνεια του Μεγάλου Καναλιού ανέρχονται στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στα 122 εκατ. ευρώ.



Η φόρμουλα

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»… Η φράση-σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου «κουμπώνει» άψογα στην περίπτωση των δύο εκδοτικών συγκροτημάτων που έψαχναν καιρό τώρα μαζί με τις τράπεζες μια λύση αποτίναξης του οικονομικού βάρους που τους έχουν φορτώσει τα υπέρογκα δάνεια που έχουν λάβει.Όπως λέγεται, η φόρμουλα Ψυχάρη, Μπόμπολα και κάποιων τραπεζών για τα ανεξόφλητα δάνεια έχει ως εξής: Ενωθείτε σε ένα εκδοτικό συγκρότημα, βάλτε χρήματα ως ιδιοκτήτες, περίπου 60 «χαρτιά» ο καθένας, χρήματα τα οποία θα μπουν στα ίδια κεφάλαια, προκειμένου να «ζωντανέψει» η επιχείρηση, κι εμείς, ως τράπεζες, θα βάλουμε το μερτικό μας, θα λάβουμε ποσοστό των μετοχών και ταυτόχρονα θα έχουμε τους δικούς μας «τοποτηρητές» στη διοίκηση, με λόγο στις αποφάσεις. Και στη συνέχεια θα γίνει το «κούρεμα», με κέρδος περίπου 150 εκατ. ευρώ για τους δύο εκδότες. Pas mal, για Ψυχάρη και Μπόμπολα...

Στην περίπτωση που αυτή η οικονομική φόρμουλα επιτευχθεί για τον ΔΟΛ και τον Πήγασο, τον «λογαριασμό» θα τον πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα «εξυγίανσης». Βέβαια δεν είναι σίγουρο  ότι οι εκδότες θα θελήσουν να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος του μάνατζμεντ στις τράπεζες και κατ’ ουσίαν στους μεγαλομετόχους τους.



«Κλείνει το μάτι» η κυβέρνηση

Μπορεί όλα αυτά να γίνονται εν αγνοία της κυβέρνησης; Μπορεί να αλλάζει μονομιάς το σκηνικό στην πιάτσα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις; Δεν έχει «κλείσει», έστω, «το μάτι» στους δύο εκδότες και τις τράπεζες να προχωρήσουν στα… δέοντα; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς… Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνει σε δύσκολα χωράφια η κυβέρνηση, αφού όλα τα ΜΜΕ είναι χρεωμένα μέχρι τον λαιμό και δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος με ποια λογική η κυβέρνηση κάνει χάρες σε κάποιους και σε κάποιους άλλους σφίγγει τη θηλιά.

Μένει να ξεκαθαριστεί αν οι ρυθμίσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο που έχει αποφασίσει να κινηθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια» που πνίγουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά ή αν πρόκειται για μια ειδική και προνομιακή μεταχείριση απέναντι στους δύο μεγαλύτερους ομίλους των media που στήριξαν με το παραπάνω (και με το αζημίωτο) τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν μπορεί να μην σημειωθεί και το γεγονός, πέρα από το ότι «γράφονται στο χιόνι» χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ότι θα βρεθούν οι τράπεζες να ελέγχουν δύο μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική των ΜΜΕ και οι οποίες τράπεζες δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πουλήσουν τις μετοχές τους σε άγνωστους επενδυτές…

Για τις σχεδόν δομικές αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ ξεχωριστό ενδιαφέρον θα είχε να γίνει γνωστή η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, για το «κούρεμα» σε ΔΟΛ και Πήγασο αλλά κυρίως για το τι θα γίνει με όλα τα «μαγαζιά» στον Τύπο που βυθίζονται από τα δάνειά τους.

Πολλοί περιμένουν την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα, η οποία θα εκδηλωθεί όταν οι προτάσεις τραπεζών και εκδοτών γίνουν επίσημες.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ