Θα τα φάνε οι δρόμοι…

815 εκατ. ευρώ: Πώς θα κατανεμηθεί το δάνειο που πήραμε χθες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Της Χαράς Τζαναβάρα

«Βαρέλι δίχως πάτο» αποδεικνύονται τα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Χθες είχαν τη μερίδα του λέοντος στο νέο δάνειο των 815 εκατ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέο πακέτο, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί για τη νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η κυβέρνηση θέλησε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή υπογραφής (φωτογραφία), στην οποία εκτός από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Β. Χόγερ και τον αντιπρόεδρο Μ. Τανασέσκου, παρευρέθησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας, η ηγεσία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Τον προσγείωσε

43«Επιτέλους έχουμε σταθερότητα», υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης, που προανήγγειλε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας θα έχει για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης. Τον προσγείωσε όμως ο Β. Χόγερ, ο οποίος μετά το «καλημέρα» που είπε στα ελληνικά, αποκάλυψε ότι οι επενδύσεις στην Ε.Ε. από το 2009 έχουν μειωθεί κατά 20%, αλλά στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 50%. Από τα στοιχεία που παρουσίασαν ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο Γ. Μανιάτης, το νέο δάνειο θα κατανεμηθεί στους εξής τομείς:

• Τα 300 εκατ. ευρώ, που θα απορροφηθούν στους αυτοκινητόδρομους, αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία δόση του δανείου των 650 εκατ. ευρώ που ζήτησε η χώρα μας για την επανεκκίνηση των έργων. Αφορούν τον βασικό οδικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι (ΠΑΘΕ), αλλά με ένα τρικ θα χρηματοδοτηθούν ο αυτοκινητόδρομος Αντίρριο-Γιάννενα και ο Ε-65 στη δυτική Θεσσαλία.

• Τα 200 εκατ. θα διατεθούν για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και ενώ τα έργα στη βασική γραμμή έχουν… εκτροχιαστεί και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2018.


• Το υπόλοιπο ποσό αφορά ενεργειακά έργα και θα αξιοποιηθεί στη διασύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στη μεταφορά ενέργειας στη γραμμή υψηλής τάσης Μεγαλόπολη-Πάτρα και Πολυπόταμος-Νέα Μάκρη.
Πηγη www.efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)